by Azhan Mohi in
Premier League

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola, telah membincangkan tentang Manchester United berikutan kejayaan mereka dalam Piala Carabao.

Erik ten Hag memperoleh trofi pertama dalam pemerintahannya di Old Trafford ketika United menewaskan Newcastle 2-0 pada perlawanan akhir Ahad di Wembley.

United kekal dalam saingan untuk menambah kutipan trofi mereka musim ini kerana mereka masih dalam Piala FA dan Liga Europa, manakala mereka berada lapan mata di belakang Arsenal dalam carta Liga.

Tetapi Guardiola bergurau bahawa United mungkin perlu berbelanja lebih untuk mendapatkan lebih banyak trofi.

“Tahniah kepada United,” kata Guardiola. “Cepat atau lambat ia sepatutnya berlaku, bukan? Selamat datang.”

Apabila ditanya sama ada dia menganggap United sebagai pencabar untuk lebih banyak trofi, Guardiola menjawab dengan senyuman: “Jika mereka membelanjakan lebih sedikit wang, ya, kerana mereka tidak berbelanja, bukan?

”Mereka berada dalam kedudukan yang sepatutnya.”

Di sebalik komen lidahnya, Guardiola turut memuji Ten Hag kerana melakukan ‘kerja yang luar biasa’ di United.

“Saya masih ingat ketika kami mengembara untuk memenangi Piala Carabao pertama kami, semua orang sangat teruja untuk melakukannya,” kata Guardiola.

“Bagi kakitangan ia baharu, bagi pemain ia baharu. Apabila kami pergi ke sana untuk memenangi Piala Carabao buat kali keempat berturut-turut, ia seperti, ‘baiklah, satu lagi, satu hari lagi di pejabat’.

“Adalah perkara biasa bahawa United perlu berada di sana. Apabila saya tiba di sini, saya fikir United akan sentiasa berada di sana, untuk sejarah, untuk segala-galanya, dan Erik melakukan tugas yang luar biasa.

“Dan para pemain, anda lihat betapa komitednya mereka, bagaimana mereka bersama-sama cuba melakukannya.”

Share Post:

Related Posts