by Azhan Mohi in
Premier League

Pep Guardiola telah menolak Arsenal dan menamakan ‘pasukan terbaik dalam Premier League’ walaupun Gunners menjadi satu-satunya kelab di atas Manchester City.

Arsenal kini berada di puncak carta dan berada lima mata di hadapan pasukan tangga kedua Guardiola dengan baki 13 perlawanan lagi.

The Gunners, yang ingin memenangi gelaran pertama mereka sejak 2004 dan cuba kembali ke empat teratas buat kali pertama sejak 2016, tewas 3-1 di laman sendiri kepada City bulan lalu.

Bos City, Guardiola kini telah menamakan siapa yang dia fikir adalah pasukan terbaik dalam Premier League musim ini – dan pasukan itu kini berada di tangga kelima – yang hanya tewas dua perlawanan di liga utama dan dibolosi paling sedikit gol, hanya melepaskan 15 gol.

“Ancaman, peralihan, set piece – mereka adalah pasukan terbaik dalam liga,” kata Guardiola mengenai Newcastle United semasa sidang akhbarnya pada hari Jumaat.

Dia menambah: “Mereka sudah lama tidak berada di sini [berhampiran empat teratas] dan anda sentiasa fikir mereka memerlukan masa tetapi mereka telah melakukan pengambilan yang luar biasa, pemain berpengalaman, tepat apa yang mereka perlukan.

“Seorang pengurus [Eddie Howe] dengan kualiti yang tinggi. Ia mungkin satu kejutan tetapi tidak lagi dan saya fikir mereka akan kekal di sana.

“Mereka adalah antara lawan paling sukar yang kami ada hingga akhir musim ini. Mentaliti, peralihan, ancaman, mereka adalah salah satu pasukan terbaik. Itulah sebabnya mereka berada di sana.”

City menerima kunjungan Newcastle di Etihad pada hari Sabtu pada sepak mula awal kerana mereka ingin memberi tekanan kepada Arsenal, yang akan menentang AFC Bournemouth pada hari itu.

Newcastle baru-baru ini tewas dalam perlawanan akhir Piala Carabao kepada Manchester United dan apabila ditanya sama ada kemenangan trofi The Red Devils telah memotivasikan pasukannya, Guardiola menambah: “Tidak, tiada apa-apa.”

City telah dominan dalam pertandingan itu sejak Guardiola tiba di Manchester pada 2016, menjulang trofi empat kali.

Share Post:

Related Posts