by Azhan Mohi in
Premier League

Pep Guardiola telah menjelaskan mengapa Kevin de Bruyne diletakkan di bangku simpanan untuk pertembungan Liga ketika Manchester City menentang Tottenham, juga Phil Foden terlepas sama sekali.

Man City pergi ke utara London pada hari Ahad untuk mengurangkan pendahuluan Arsenal di puncak Liga kepada hanya dua mata.

The Gunners berusaha untuk memenangi kejuaraan liga pertama mereka sejak 2004 tetapi mengalami kekalahan mengejut kepada pasukan penyingkiran Everton pada awal hujung minggu.

Guardiola melakukan empat pertukaran daripada pasukan yang kali terakhir bermain dalam Liga, dengan De Bruyne, Ilkay Gundogan dan Aymeric Laporte diturunkan ke bangku simpanan.

Menjelaskan ketiadaan Foden, Guardiola berkata: “Dia berada di sana di hotel. Tetapi dia berasa tidak sihat sepanjang malam – benar-benar teruk.”

Guardiola turut mengesahkan ketiadaan De Bruyne daripada kesebelasan utama Man City adalah taktikal ketika juara bertahan itu ingin berpindah ke kedudukan dua mata di belakang pendahulu Liga, Arsenal.

Dia menambah: “Saya lebih fokus pada hari ini berbanding semalam. Tiada apa yang berubah. Kita kena buat kerja kita.”

Perubahan itu bermakna Kyle Walker, Nathan Ake, Julian Alvarez dan Bernardo Silva semuanya bermula untuk Manchester City, yang tewas empat perlawanan terakhir mereka ke Tottenham.

Spurs tidak berubah dari pasukan yang memulakan perlawanan terakhir Liga mereka, bermakna pemain baru Pedro Porro berada di bangku simpanan menentang bekas kelabnya.

Bos Tottenham Antonio Conte terlepas perlawanan Ahad ketika dia pulih di Itali daripada pembedahan kecemasan untuk mengeluarkan pundi hempedunya.

Penolong Spurs, Cristian Stellini berkata: “Antonio sihat, dia semakin pulih di rumah. Kami sedih kerana dia tidak bersama kami jadi dia akan menonton perlawanan di rumah.

“Dia terlibat sehingga pagi ini. Kami tidak mempunyai komunikasi khas jadi saya dan Ryan (Mason, jurulatih pasukan pertama) dan semua kakitangan bertanggungjawab.

“Kami bersedia untuk bermain. Kami bercakap tentang pasukan dan Antonio meninggalkan saya keputusan kerana saya menguruskan latihan.

“Kami perlu bermain dengan berani dan bersikap agresif. Ada tanggungjawab tambahan. Setiap pemain bersama-sama perlu mengambil tanggungjawab tambahan. Ia tidak mudah tetapi saya teruja.”

Kapten Tottenham, Hugo Lloris menambah: ‘Kami mempunyai masa seminggu penuh untuk bersedia untuk perlawanan.

Kami akan merindui pengurus kami tetapi kakitangan kejurulatihan telah menyediakan kami untuk perlawanan itu.”

Share Post:

Related Posts