by Azhan Mohi in
Premier League

Pep Guardiola secara peribadi mengucapkan tahniah kepada legenda Manchester City, David Silva kerana menewaskan Manchester United sekali lagi minggu lepas.

Silva memulakan kemenangan 1-0 Real Sociedad di United Khamis lalu dalam pertembungan Europa League mereka.

Ia adalah perlawanan ke-21 pemain tengah menyerang itu menentang Red Devils, yang kini telah ditewaskannya sebanyak 10 kali, sembilan daripadanya ketika bermain untuk The Citizens.

Selepas kemenangan Sociedad, pasukan LA Liga itu melawat padang latihan City, yang membolehkan Silva melawat semula kelab yang disertainya sejak sedekad dan bersatu semula dengan bekas rakan sepasukan dan bekas pengurusnya Guardiola.

Dan kedua-dua warga Sepanyol itu tidak dapat menahan ketawa dengan perbelanjaan United dalam dialog yang dirakam oleh ManCity.com.

“Saya tidak pasti anda akan datang,” kata Guardiola apabila memeluk Silva.

“Menang di Old Trafford lagi? Menang di Old Trafford lagi?!”

Silva yang gembira menjawab: “Ya, satu lagi!”

Bersama-sama seperti Sergio Aguero dan Vincent Kompany, Silva dianggap sebagai salah seorang pemain terhebat City sepanjang zaman, telah membantu mengantar kejayaan kelab baru-baru ini.

Pemain berusia 36 tahun itu bermain 436 kali untuk kelab itu, menjaringkan 77 gol, dan membuat 140 assist, memenangi empat kejuaraan Liga, dua Piala FA dan lima Piala Liga, dan dinamakan kapten City pada musim terakhirnya.

Bercakap mengenai legasi yang ditinggalkannya di Etihad dan bagaimana pasukan itu berkembang sejak pemergiannya pada 2020, Silva berkata: “Ia adalah generasi, bukan?

“Kami adalah set pertama yang ditugaskan untuk cuba mengubah situasi yang dihadapi kelab itu sendiri. Dan kini mereka bermain dengan sangat baik.

“Kita semua tahu kerja luar biasa yang dilakukan Pep. Pemain juga sangat bagus. Mereka telah menyesuaikan diri dengan baik.

“Mereka sentiasa memenangi liga dan berjuang di Eropah juga. Itulah perkara terakhir yang perlu dilakukan. Semua yang saya diberitahu semasa saya tiba sedang dalam proses berlaku.

“Mereka telah bermula dengan sangat baik. [Erling] Haaland menjaringkan banyak gol, yang sudah tentu bagus untuk pasukan. Dia menjaringkan gol dalam permainan yang sukar untuk mencari jalan.

“Dia seorang penjaring gol yang dilahirkan, kami juga pernah melihatnya di kelabnya sebelum ini, dan di sini saya pasti dia akan melakukan lebih baik lagi.”

Share Post:

Related Posts