by Azhan Mohi in
UEFA Champions League

Pep Guardiola percaya Napoli adalah pasukan terbaik dalam Liga Juara-Juara musim ini dan telah menyamakan gaya permainan mereka dengan Arsenal.

Manchester City mara ke suku akhir Liga Juara-Juara apabila Erling Haaland menjaringkan lima gol dalam kemenangan 7-0 ke atas RB Leipzig di Stadium Etihad pada petang Selasa.

Sementara itu, Napoli telah menjadi salah satu pasukan yang menonjol di Eropah musim ini dan dijangka mengesahkan tempat mereka dalam undian suku akhir Liga Juara-Juara Jumaat ini apabila mereka memiliki kelebihan 2-0 ke atas Eintracht Frankfurt menjelang perlawanan kedua mereka pada malam Rabu.

Apabila ditanya mengenai kebangkitan pasukan Itali di Eropah musim ini, Guardiola memberitahu Sky Sports Italy: “Napoli mungkin pasukan terbaik di Eropah tahun ini.

“Dari segi gaya permainan mereka sangat rapat dengan Arsenal. Inter dan AC Milan sudah kembali. Saya sangat gembira.

“Dan kemudian di sini kita mempunyai [Roberto] De Zerbi yang mengubah banyak perkara dalam bola sepak Inggeris [di Brighton], bermain bola sepak yang hebat.”

Sementara itu, bekas pemain pertahanan Manchester United, Rio Ferdinand percaya City akan mahu mengelak kedua-dua Napoli dan Bayern Munich dalam undian suku akhir Liga Juara-Juara Jumaat ini.

“Mereka [City] akan berfikir, ‘jauhi Bayern, jauhi Napoli. Orang lain adalah permainan’,” bekas pemain pertahanan itu memberitahu BT Sport.

“Mereka adalah pasukan yang bagus. Mereka mempunyai pengalaman di peringkat ini sekarang dan mereka mempunyai pemain yang boleh mengalahkan mana-mana pasukan di planet ini.”

Share Post:

Related Posts