by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain tengah Arsenal, Granit Xhaka telah membalas kritikan Gary Neville kerana menyifatkan dia memalukan.

Neville berang dengan Xhaka selepas kekalahan Arsenal kepada Newcastle dalam perlawanan kedua terakhir musim lalu, keputusan yang menyaksikan The Gunners menyerahkan kelebihan mereka dalam perlumbaan empat teratas Liga.

Pasukan Mikel Arteta di tempat kelima akhirnya terlepas tempat Liga Juara-Juara untuk 2022-23, dengan saingan utara London, Tottenham, memperoleh tempat keempat.

Xhaka keluar selepas kekalahan dan kelihatan mengarahkan kepada pemain muda Arsenal, berkata: “Jika seseorang tidak bersedia untuk perlawanan ini, tinggal di rumah

“Tidak kira umur anda. Jika anda gugup, duduk di bangku simpanan atau duduk di rumah. Anda memerlukan orang ramai untuk datang ke sini dan bermain.”

Neville menjawab dalam analisis selepas perlawanannya, sambil menambah: “Saya tidak tahu siapa yang dia cuba, saya harap dia tidak berkata kepada pemain muda … dia?

“Saya memberitahu anda yang dia telah memalukan pada masa-masa selama empat atau lima tahun yang lalu, dibuang padang secara melulu. Dia meninggalkannya di udara di sana, itu tiada apa-apa di sana.”

Xhaka, bagaimanapun, kini telah membalas komen tersebut dan merasakan bahawa dia telah disalahfahamkan.

“Semua orang tahu kami mempunyai pasukan yang sangat muda, tetapi ini bukan masalah muda atau tua,” kata pemain antarabangsa Switzerland berusia 29 tahun itu dalam temu bual baharu dengan ESPN.

“Ini bukan menentang pemain muda kami. Saya meletakkan diri saya di sana juga. Kami tidak bersedia untuk perlawanan ini, untuk bertarung.

“Kami tahu jika kami memenangi perlawanan ini, kami akan mempunyai satu lagi perlawanan akhir menentang Everton di laman sendiri [pada hari terakhir musim Liga].

“Perkaranya adalah mengenai mentaliti – apabila anda mempunyai sesuatu, anda boleh menerimanya – ia bukan kali pertama kami mengecewakannya.

“Ramai orang mula berfikir, ‘Ya dia bercakap lagi,’ dan perkara seperti ini, tetapi mungkin mereka tidak faham apa dan bagaimana saya maksudkan.

“,Jika saya boleh katakan sekarang tentang wawancara ini, saya memberitahu anda: ini tiada kaitan dengan pemain muda, ia berkaitan dengan kita semua.

“Tidak kira umur. Saya rasa saya berkata begitu juga selepas perlawanan – tidak kira umur, anda perlu bersedia untuk perlawanan ini kerana permainan ini mungkin anda ada sekali semusim dan anda perlu bersedia untuk mengambilnya.

“Jika tidak, anda terkeluar daripada tempat Liga Juara-Juara.”

Share Post:

Related Posts