by klasikko in
Premier League

Pemain tengah Arsenal, Granit Xhaka telah melabel Mikel Arteta sebagai ‘aneh’ semasa temu bual yang berkongsi pengalamannya di Stadium Emirates.

Pemain Switzerland yang panas baran itu menunjukkan sisi lembutnya dengan memuji bos Gunners, Arteta semasa wawancara dengan ESPN baru-baru ini.

Xhaka telah menyertai Arsenal pada 2016 dari Borussia Monchengladbach dengan nilai £40 juta dan sejak itu telah membuat 250 penampilan dalam semua pertandingan.

Bagaimanapun, pemain berusia 29 tahun itu mengharungi kerjaya yang sukar di London dengan tahap disiplin pemain tengah itu memecahbelahkan peminat.

Xhaka telah mendakwa bahawa tanpa campur tangan Arteta dan Edu, dia mungkin telah beredar dari Emirates.

“Tanpa dia [Arteta], saya tidak akan berada di sini lagi,” jelas Xhaka kepada ESPN semasa wawancaranya.

“Dia banyak membantu saya ketika saya benar-benar menghampakan.

“Dia mengajar saya langkah demi langkah, secara taktikal, sebagai seorang manusia, mentaliti, antara pasukan dan dengan peminat.

“Dia seorang yang aneh dalam cara yang positif.

“Secara taktikal, dia tahu segala-galanya. Bagaimana dia mempersiapkan pasukan sebelum latihan, sebelum perlawanan, sukar dipercayai.

“Saya mempunyai ramai jurulatih, tetapi saya perlu meletakkan Mikel sebagai salah seorang yang terbaik dalam kerjaya saya.”

Pemain berdarah Swiss-Albania itu menjelaskan bagaimana dia hampir meninggalkan Emirates sebelum dipujuk Arteta dan Edu.

“Ya betul” katanya.

“Mikel dan Edu, mereka tidak membenarkan saya pergi kerana mereka mahu saya kekal di sini.

“Reaksi pertama saya adalah untuk kekal di kelab, tetapi mereka membuka pintu: ‘Jika ada tawaran, saya boleh pergi.’

“Saya juga harus berterus terang, tetapi pintu terbuka untuk saya meninggalkan kelab. Tetapi akhirnya, mereka berdua memutuskan untuk mengekalkan saya di sini.”

Xhaka hampir meninggalkan kelab utara London itu musim lalu selepas Jose Mourinho menjadikan Xhaka sebagai keutamaannya sebagai pengurus baharu Roma.

Share Post:

Related Posts