by Azhan Mohi in
Antarabangsa

Bos Chelsea, Graham Potter berkata Mason Mount cedera dan tidak akan dapat bergabung dengan England pada rehat antarabangsa walaupun dinamakan dalam skuad itu hanya 24 jam lalu.

Gareth Southgate berdepan beberapa kritikan kerana pengumuman skuad yang kelihatan agak selamat pada Khamis, yang menampilkan beberapa muka baharu dan beberapa pemain yang tidak menunjukkan prestasi.

Antara di kalangan mereka ialah Mount, yang hanya menjaringkan tiga kali dan membantu dua kali dalam 23 penampilan Liga musim ini dan telah terlepas dua perlawanan terakhir pasukan London barat kerana kecederaan.

Pada sidang akhbar pra-perlawanan pada hari Jumaat sebelum berdepan Everton, Potter mengesahkan bahawa Mount masih bergelut dengan kecederaan pelvis dan tidak akan terlibat pada hujung minggu ini – atau untuk England.

Peliknya, Mount masih disenaraikan dalam skuad England dengan Raheem Sterling diketepikan selepas Chelsea memaklumkan pengurusan Three Lions bahawa dia berhadapan dengan masalah hamstring.

Ditanya mengenai kecergasan kedua-dua mereka – dan potensi penglibatan pada hari Sabtu – Potter berkata: “Raheem mempunyai masalah dengan hamstringnya.

“Ia tidak terlalu serius tetapi dia akan terlepas perlawanan pada hujung minggu dan dia akan terlepas [perlawanan] antarabangsa. Sama seperti Mason.

“Mason telah bergelut sedikit dengan tulang kemaluannya. Dia tidak 100 peratus perlawanan terakhir, dia masih belum cukup di sana. Jadi dia akan merindui kem England juga. Thiago [Silva] masih jauh, Azpi [Cesar Azpilicueta] masih jauh.”

Berita yang lebih baik, N’Golo Kante boleh kembali ke skuad hari perlawanan buat kali pertama sejak Potter mengambil alih Chelsea tetapi bekas bos Brighton itu berhasrat untuk terus melayan kepulangan pemain tengah itu dengan berhati-hati dan berhati-hati.

Ditanya sama ada Kante boleh terlibat menentang Everton, Potter berkata: “Peluang untuk berada dalam skuad. Ia adalah kali pertama jadi ia hebat.”

Dia meneruskan: “Terdapat pengurus sebelum saya yang telah bercakap sangat tinggi tentang N’Golo kerana dia adalah pemain terbaik dan terbaik. Dia sangat merindui kami.

“Itu bukan untuk mengatakan pemain lain tidak memberikan segala-galanya, kerana mereka ada, tetapi N’Golo Kante ialah N’Golo Kante, anda tahu? Dia pemain terbaik.

“Sangat bagus untuk kami sehingga dia kembali tetapi kami perlu mengambil kira hakikat bahawa dia mengalami kecederaan yang lama dan kami perlu membuat langkah seterusnya untuk mendapatkannya untuk memecut dengan betul dalam Liga, itulah yang akan kami lakukan . Tetapi ia sangat bagus untuk memiliki dia bersama kami.

“Apabila anda mempunyai pemain yang mengalami kecederaan itu dan tempoh itu [masa di luar padang] anda perlu mengambil langkah-langkah itu, tanpa mengira apa pun keadaannya.”

Share Post:

Related Posts