by Azhan Mohi in
Premier League

Ketua jurulatih Chelsea, Graham Potter telah mendedahkan pengambil sepakan penalti baharu kelab itu selepas menjual Jorginho kepada Arsenal pada jendela perpindahan Januari.

Pemain antarabangsa Itali Jorginho adalah pilihan No.1 Blues untuk sepakan penalti sebelum dia bertukar dari Stamford Bridge untuk Emirates dalam perjanjian £12ml juta.

Itu meninggalkan kekosongan di kelab London barat tetapi Potter kini telah mendedahkan bahawa Kai Havertz akan mengambil alih tugas penalti.

Chelsea berdepan Borussia Dortmund dalam perlawanan kedua pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara malam Selasa dan mungkin memerlukan penentuan sepakan untuk melepasi mereka.

Kesan sampingan Potter 1-0 dari perlawanan pertama dan bercakap kepada media pada hari Isnin, bos Inggeris itu berkata: “Pemain sentiasa berlatih penalti.

“Kami bersedia dengan kemungkinan dan kemungkinan [penentuan sepakan penalti].

“Kami mahu memenanginya sebelum itu tetapi jika tidak maka kami akan bersedia untuk melalui cara itu.

“Kai [Havertz] adalah pengambil penalti kami tanpa kehadiran Jorginho.”

Penyerang antarabangsa Jerman Havertz hanya menjaringkan enam gol dalam 32 perlawanan untuk Chelsea musim ini.

“Saya fikir kami perlu menyerang dengan lebih baik sebagai satu pasukan dan itu tanggungjawab saya,” tambah Potter.

“Terlalu mudah untuk mengezum ke dalam individu dan menyalahkan mereka.

Ia adalah kolektif, kami perlu mencipta lebih banyak lagi, melakukan yang lebih baik dan itu bermula dengan saya, membantu pasukan mendapatkan peluang yang lebih baik lebih banyak peluang kerana kemudian saya tidak meragui kualiti pemain.’

Bos Chelsea, Potter tiba pada September tetapi telah berada di bawah tekanan besar dalam beberapa minggu kebelakangan ini di tengah-tengah keputusan mengerikan The Blues, walaupun mereka kembali ke landasan kemenangan dengan kemenangan 1-0 ke atas Leeds di laman sendiri pada hari Sabtu.

Pasukannya kini berada di tangga ke-10 dalam carta Liga Perdana, 11 mata di belakang empat teratas dan telah memenangi dua daripada 12 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan.

Share Post:

Related Posts