by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville mengakui perkhidmatan Graham Potter terasa ‘tidak menyenangkan’ tetapi berkata pengurus Chelsea itu tidak dibantu dengan ditinggalkan dengan skuad yang sangat besar oleh pemilik Todd Boehly.

Chelsea dicemuh selepas kekalahan 1-0 Sabtu kepada Southampton di tangga terbawah, keputusan yang menyebabkan The Blues 10 mata di luar tempat Liga Juara-Juara dengan baki 15 perlawanan.

Walaupun membelanjakan hampir £600 juta untuk pembelian baru dalam dua jendela perpindahan terakhir, Chelsea hanya memenangi dua daripada 14 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan.

Walaupun Neville mengakui bahawa Potter berada di bawah ‘tekanan besar’ di Chelsea, dia bersimpati dengan bekas bos Brighton itu kerana dia telah ditinggalkan dengan skuad 33 pemain di Stamford Bridge.

Todd Boehly telah sangat sibuk dalam pasaran perpindahan tetapi Chelsea telah bergelut untuk menyisihkan beberapa pemain yang tidak diingini, sehinggakan Pierre-Emerick Aubameyang terpaksa diketepikan daripada skuad Liga Juara-Juara terbaharu kelab itu.

Neville berkata Potter mahu ‘membina projek terukur’ di Stamford Bridge – seperti yang dilakukannya di bekas kelab Brighton – tetapi terpaksa berhadapan dengan skuad yang kembung dan beberapa pemain yang tidak berpuas hati.

“Graham Potter berada di bawah tekanan besar, anda boleh melihatnya di wajahnya,” kata bekas pemain pertahanan Manchester United itu dalam podcast Sky Sportsnya.

“Saya menyaksikan kemuncak perlawanan di sana menentang Southampton dan anda melihat semua peluang yang mereka terlepas. Anda juga mendengar ejekan pada wisel penamat dan ia berasa agak tidak menyenangkan untuk Potter.

“Saya fikir pemilik Chelsea akan mahu melakukan perkara yang betul. Mereka telah memecat seorang pengurus awal [Thomas Tuchel] dan mendapatkan pengurus mereka sendiri.

“Mereka telah melabur banyak dalam Graham dan pasukan ini. Tetapi mereka perlu menahan keberanian mereka jika mereka mahu melihatnya. Saya mengesyaki bahawa saraf sedang diuji apabila anda membelanjakan tahap wang itu dan anda masih kalah dalam permainan.

“Graham Potter adalah seorang jurulatih yang hebat tetapi saya dapat perasaan melihatnya bahawa dia ingin membina corak permainan dengan sekumpulan pemain secara konsisten dan dia mempunyai 33 pemain merenungnya sekarang.

“Ini bukan pemain junior, mereka adalah pemain antarabangsa senior. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana keadaannya. Saya menjadi pengurus untuk tempoh yang sangat singkat dan kami mempunyai 22 atau 23 pemain di Valencia, jadi anda sedang melihat 11 pemain di sana yang tidak akan bermain setiap minggu.

“Potter mempunyai lebih daripada 20 pemain yang tidak akan bermain. Jika mereka semua cergas, bagaimana anda membawa mereka semua ke dalam sesi latihan? Sesi latihan yang baik adalah antara 16-20 pemain.

“Jadi untuk mempunyai 33 pemain di sana, itu tidak betul. Ia hanya tidak betul. Mereka perlu menurunkan beberapa pemain untuk Potter dan mengambil sedikit tekanan itu daripadanya.

“Ia telah menjadi huru-hara dan sedikit salah urus di bawah pemilik baharu. Mereka telah melabur dengan banyak dan meletakkan wang mereka di mana-mana tetapi ia tidak akan menjadi projek yang berjaya apabila anda mempunyai 33 pemain di sana semuanya melihat pengurus dan pengurus yang ingin membina projek yang diukur.

“Rasanya bercanggah dari segi apa yang pengurus mahu dan apa yang pemilik mahukan sekarang.”

Chelsea, yang tewas 1-0 dalam perlawanan pertama pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara menentang Borussia Dortmund minggu lalu, akan berdepan saingan London, Tottenham hujung minggu depan.

Share Post:

Related Posts