by Azhan Mohi in
Premier League

Danny Murphy telah memberi amaran kepada Graham Potter bahawa pertukaran permainan dengan kerap yang berterusan mungkin memberi kesan negatif kepada pemain bintang Chelsea.

Potter telah memulakan hidup tanpa kalah di Stamford Bridge, dengan kemenangan terbaharunya ke atas RB Salzburg pada hari Selasa memastikan tempat The Blues di puncak kumpulan Liga Juara-Juara mereka namun ia dimusnahkan Brighton pada hujung minggu dengan keputusan 1-4.

Semasa berada di Brighton, pengurus Inggeris itu terkenal kerana kerap menukar kesebelasan utama dan formasi, walaupun mereka mengekalkan gaya permainan yang sama.

Trend ini berterusan di Chelsea, dengan Potter menyerahkan 19 pemain sebagai permulaan dalam sembilan perlawanan pembukaannya sambil menggunakan enam formasi berbeza pada masa itu, malah membuat perubahan taktikal yang ketara semasa perlawanan, dengan bek kiri Marc Cucurella terutamanya menggantikan pemain tengah tengah. Mateo Kovacic selepas hanya 36 minit perlawanan menentang Manchester United.

Walaupun Murphy mengagumi kebolehan Potter, dia bimbang tahap pertukaran ini tidak akan berfungsi dalam jangka masa panjang.

“Satu-satunya perkara yang membimbangkan saya, ialah pasukan terbaik selama ini untuk memenangi liga, pada dasarnya mempunyai satu cara bermain dan menguasainya,’l” kata bekas pemain tengah Liverpool dan Fulham itu kepada talkSPORT.

“Anda boleh mengenal pasti formasi yang mereka mainkan dengan cepat. Pasukan kebal Arsenal: 4-4-1-1. Chelsea di bawah [Antonio] Conte: 3-4-3. Pasukan Manchester United yang hebat: 4-4-2. Liverpool dan Manchester City dalam beberapa tahun kebelakangan ini: 4-3-3.

”Dia [Potter] mengubahsuai dan menukar formasi dan kakitangan. Semua mampu untuk menyesuaikan diri, ia bukan perkara yang buruk tetapi pasukan terbaik tidak cenderung untuk menyesuaikan diri setiap minggu untuk lawan.

“Saya fikir pada masa ini ia boleh difahami kerana dia cuba mencari formasi terbaiknya dan pemain yang dipercayainya di posisi tertentu.

“Tetapi bergerak ke bawah garisan saya akan menjangkakan pasukan terbaik yang lebih konsisten dan formasi terbaik serta mempunyai keyakinan di pihak itu.”

Mungkin tanda tanya terbesar mengenai pelantikan Potter di Chelsea ialah bagaimana dia akan mengendalikan personaliti besar dan pemain berprofil tinggi yang jarang ditemuinya di kelab sebelum ini.

Setakat ini, nampaknya berjalan lancar dengan beberapa pemain berkongsi kegembiraan mereka bekerja di bawah pengurus berusia 47 tahun itu, tetapi Murphy tetap bimbang bahawa tidak semua daripada mereka akan menikmati kaedahnya, sambil menambah: “Mereka mahu membina hubungan, mereka mahu untuk mengetahui pasukan mereka.

“Kadang-kadang dengan pemain terbaik, dan dia akan mengetahui perkara ini kerana dia dan pengurus yang bijak, mereka tidak suka perubahan berterusan dengan pertukaran taktik.”

Share Post:

Related Posts