by Azhan Mohi in
Premier League

Graham Potter mengakui dia memahami mengapa peminat marah kepadanya selepas Chelsea mengalami kekalahan memalukan kepada Southampton pada hari Sabtu.

Ketika Chelsea menyertai perlawanan itu di tengah-tengah prestasi buruk yang menyaksikan mereka hanya menang dua daripada 14 perlawanan terakhir mereka, dijangkakan mereka akan menewaskan pasukan Southampton yang tidak mempunyai pengurus yang merosot di bahagian bawah carta.

Tetapi sebaliknya The Blues tewas 1-0 di Stamford Bridge hasil sepakan percuma James Ward-Prowse yang menakjubkan, untuk meninggalkan pasukan Potter di tangga ke-10 dalam jadual dan 10 mata dari empat teratas.

Pada masa sepenuh masa, Potter disambut dengan ejekan yang lantang dari peminat tuan rumah yang telah beberapa minggu, jika tidak berbulan-bulan, menyeru untuk dipecat.

Dan sementara pengurus itu mendapat sokongan dari lembaga pengarah, dia kelihatan seperti orang yang kecewa dalam sidang akhbar selepas perlawanannya.

“Selepas kekalahan 1-0 di tempat sendiri, sebarang kritikan yang anda dapat boleh difahami,” kata Potter.

“Saya rasa kami mengalami tempoh yang sukar dan saya fikir kami mempunyai banyak cabaran dari segi menyepadukan pemain muda ke dalam Liga. Walaupun keputusan tidak sesuai dengan keinginan anda, ia boleh menjadi sukar, begitulah keadaannya.

“Saya pasti akan ada orang di luar sana yang menganggap saya masalahnya. Saya tidak fikir mereka betul tetapi saya tidak cukup angkuh untuk mengatakan pendapat mereka tidak patut diutarakan.

“Tugas saya adalah untuk membantu pasukan, terus bekerja sepanjang tempoh berpasukan, kami terpaksa membuat beberapa perubahan hari ini dan sebenarnya kami mengambil langkah ke belakang dalam prestasi kami pada separuh masa pertama.

“Sambutan pada separuh masa kedua adalah baik, tetapi ia tidak cukup baik.”

Potter juga hadir lewat ke sidang akhbar, menyebabkan beberapa orang membuat spekulasi apa yang telah dikatakan di bilik persalinan Chelsea selepas sepenuh masa, tetapi pemain berusia 47 tahun itu menolak bahawa ia adalah sesuatu yang serius, sambil menambah: ”Tiada konspirasi , saya tidak boleh memberi anda itu.

“Terdapat banyak media dan saya percaya rakan sekerja saya telah melakukan media sebelum saya. Saya sentiasa masuk dan bercakap dengan anda semua, faham soalan.

“Separuh masa pertama adalah tanggungjawab saya seperti mana-mana pihak kerana persembahannya tidak bagus. Saya fikir persembahan separuh masa kedua lebih baik dan kami berhak menjaringkan gol.

“Jika kita berbuat demikian, permainan akan berubah. Tetapi 1-0 tidak bagus dan kami kecewa dengan itu.”

Share Post:

Related Posts