by Azhan Mohi in
Premier League

Graham Potter telah menyokong keputusan Erik ten Hag untuk menggantung Cristiano Ronaldo daripada skuad Manchester United untuk menentang Chelsea dan berkata pengurus kadangkala perlu membuat keputusan yang sukar.

Superstar Portugal itu masuk ke terowong sebelum berakhirnya kemenangan 2-0 United ke atas Tottenham pada malam Rabu dan dibuang daripada latihan pasukan senior sebagai hukuman.

Ronaldo tidak akan pergi ke Stamford Bridge pada petang Sabtu, dengan Erik ten Hag mengesahkan pada sidang akhbar pra-perlawanan sendiri pada hari Jumaat bahawa pemenang lima kali Ballon d’Or itu enggan bermain menentang Spurs sebelum beredar.

Potter sudah pun menewaskan United sekali musim ini ketika mengetuai Brighton – perlawanan yang tidak dimulakan Ronaldo selepas tidak melaporkan diri ke latihan sepanjang musim panas dan meninggalkan perlawanan persahabatan pramusim terakhir kelab itu awal menentang Rayo Vallecano.

Bos baharu Chelsea itu tidak mahu terlalu mendalam mengenai situasi Ronaldo, tetapi dia menegaskan dia akan membuat garis yang sama dengan Ten Hag selepas isu disiplin terbaru pemain berusia 37 tahun itu.

Ditanya apa yang telah dibuatnya mengenai pengendalian Ten Hag terhadap situasi Ronaldo, Potter menjawab: “Saya tidak boleh memberi komen kerana saya tidak tahu selok-beloknya.

“Tetapi dia mengambil pendiriannya, kadangkala anda perlu berbuat demikian. Dan kemudian anda memerlukan sokongan kelab dan dari luar itulah yang telah berlaku.”

Ditanya sama ada dia akan mengambil pendekatan yang sama, Potter meneruskan: “Baiklah, sukar untuk saya mengulas kerana saya tidak tahu konteks sebenar, saya tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku, saya tidak mahu keluar dari tajuk utama dan perkara seperti itu.

“Sebahagian daripada tugas ialah mengambil beberapa keputusan yang sukar, tetapi itu perkara biasa.”

Bercakap pada awal hari mengenai keputusannya untuk menegur Ronaldo, Ten Hag berkata: “Apa yang diperkatakan – jika anda bertanya tentang itu – antara Cristiano dan saya, kenyataan itu juga jelas, saya fikir. Dia kekal sebagai pemain penting dalam skuad.

“Saya pengurus, saya bertanggungjawab ke atas budaya di sini dan saya perlu menetapkan piawaian serta nilai dan saya perlu mengawalnya. Dalam pasukan, kami mempunyai nilai dan standard dan saya perlu mengawalnya.

“Selepas Vallecano [ketika Ronaldo pergi awal semasa perlawanan persahabatan] saya memberitahunya ia tidak boleh diterima tetapi bukan hanya dia semua orang. Ini kali kedua, ada akibatnya.

“Kami merinduinya esok[hari ini]. Ia adalah satu kehilangan untuk skuad tetapi ia penting untuk sikap dan mentaliti kumpulan dan kini kami perlu memberi tumpuan kepada Chelsea kerana itu penting.”

Share Post:

Related Posts