by Azhan Mohi in
Premier League

Pengurus Chelsea, Graham Potter berkata Pierre-Emerick Aubameyang masih mempunyai masa depan di kelab itu di tengah-tengah perbincangan mengenai perpindahan ke MLS.

Bekas kapten Arsenal itu diketepikan daripada skuad Liga Juara-Juara Chelsea minggu lalu, meragui masa depannya di Stamford Bridge di tengah-tengah musim yang mengecewakan kembali dalam Liga.

Los Angeles FC telah mengadakan perbincangan dengan pemain antarabangsa Gabon itu dengan laporan di Perancis minggu ini mendakwa perjanjian pinjaman telah dibuat antara kedua-dua kelab.

Tetapi berikutan laporan bahawa pemain berusia 33 tahun itu mungkin bersetuju dengan terma dengan pihak MLS, Potter memberitahu sidang akhbar pada hari Jumaat bahawa tiada apa-apa untuk dilaporkan mengenai masa depan pemain itu.

“Dia telah berlatih dengan baik bersama kami minggu ini,” kata Potter menjelang pertembungan Chelsea dengan West Ham United.

“Dia seorang profesional yang sangat baik, menyokong rakan sepasukannya dan semasa dia berada di sini dia melakukan apa yang dia harapkan untuk dilakukan iaitu berlatih dengan baik dan bertindak dengan baik.”

Ketiadaan Aubameyang daripada skuad Liga Juara-Juara berlaku selepas kelab itu membelanjakan £300 juta pada Januari yang termasuk pemain termahal Premier League, Enzo Fernandez, pemain sayap Mykhailo Mudryk dan ketibaan pinjaman Joao Felix.

Chelsea hanya dibenarkan menambah tiga pemain dalam skuad mereka, bermakna pemain tambahan Januari Benoit Badiashile, Noni Madueke, David Datro Fofana dan Andrey Santos semuanya terlepas dengan Aubameyang turut diketepikan.

Potter berkata minggu lalu mengenai keputusan itu: “Ia adalah panggilan yang sukar kerana dia tidak melakukan apa-apa kesalahan.

“Saya tidak fikir ia akan menjadi sukar kerana Pierre seorang profesional dan sudah tentu saya faham dia akan kecewa.

“Ia adalah keputusan yang sukar, panggilan yang sukar, kami mempunyai tiga masuk dan dua terpaksa keluar jadi dia yang terlepas.

“Pierre hanya malang dan dia akan berjuang untuk tempatnya sepanjang musim ini.”

Aubameyang telah menjaringkan tiga gol dalam 18 penampilan untuk The Blues musim ini.

Share Post:

Related Posts