by Azhan Mohi in
Premier League

Graham Potter telah menghantar mesej kepada peminat Chelsea yang mahu melihatnya dipecat sebagai ketua jurulatih.

Potter hanya tiba sebagai bos pada September selepas pemilik Todd Boehly – yang mengambil alih daripada Roman Abramovich pada musim panas – memecat Thomas Tuchel.

The Blues tewas 1-0 di laman sendiri kepada Manchester City pada malam Khamis, keputusan yang mengekalkan mereka di tangga ke-10 dalam carta Liga, 10 mata daripada empat teratas.

Ia merupakan tempoh peralihan untuk kelab barat London itu – yang membelanjakan kira-kira £280 juta untuk pemain baharu menjelang kempen 2022-23 – tetapi mereka berada dalam prestasi yang mengerikan baru-baru ini, dengan tekanan terhadap Potter kini semakin meningkat.

Bekas penyerang Blues, Chris Sutton telah mencadangkan Boehly mungkin memutuskan untuk memecat Potter jika keputusan tidak bertambah baik, dengan Chelsea akan menentang City sekali lagi pada Ahad dalam pusingan ketiga Piala FA.

Tetapi Potter kini telah membalas pengkritiknya dengan berkata: “Pemilik[Todd Boehly] adalah bilionair jadi mereka agak bijak.

“Lebih bijak daripada saya, itu sudah pasti. Jadi mereka memahami cabaran yang kita hadapi dan hala tuju yang ingin kita lalui.

“Saya telah berada di sini empat bulan dan lima, enam minggu yang telah hilang kepada bola sepak antarabangsa.

“‘Saya rasa Pep (Guardiola) berada (di Manchester City) setahun sebelum mereka memenangi apa-apa, dan kemudian jelas Mikel (Arteta) dan Jurgen (Klopp) mengambil sedikit masa.

“Tetapi jelas ia mungkin berbeza untuk saya, atas sebab tertentu. Tetapi saya tidak meletakkan skala masa padanya. Saya tahu tanggungjawab kita di sini.

“Tetapi saya juga tahu bahawa saya mampu, dan saya tahu kualiti yang saya miliki dan saya mendapat sokongan penuh pastinya pemilik, pemain dan kakitangan di sini.

“Dan anda boleh lihat melalui sokongan yang kami ada (menentang City), ia adalah hebat, jadi akan sentiasa ada orang yang ragu-ragu.

“Tiada apa yang boleh anda lakukan, tetapi sudah tentu saya tidak berada di sini untuk meyakinkan sesiapa. Saya di sini untuk melakukan kerja saya dan kemudian jika itu meyakinkan maka tidak mengapa.”

Share Post:

Related Posts