by Azhan Mohi in
Premier League

Paul Merson percaya ‘mungkin tiada jalan kembali’ untuk Graham Potter jika Chelsea tewas kepada saingan Tottenham pada hari Ahad.

Chelsea bertandang ke utara London selepas prestasi buruk, di mana mereka hanya memenangi dua daripada 15 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan, menjaringkan hanya enam gol.

Peminat Blues telah berang sepanjang musim, tetapi rasa tidak suka mereka terhadap Potter mencapai tahap yang lebih tinggi dalam perlawanan terakhir mereka apabila Chelsea dikalahkan 1-0 di tempat sendiri kepada pasukan terbawah liga, Southampton.

Ini membawa kepada ejekan kuat pada sepenuh masa dengan keputusan meletakkan kelab di tempat ke-10, 11 mata dari empat teratas, dengan peluang untuk mereka layak ke mana-mana pertandingan Eropah kini kelihatan lebih tidak mungkin.

Walaupun lembaga pengarah Chelsea (buat masa ini) menyokong pengurus mereka untuk tampil cemerlang, tekanan ke atas Potter adalah luar biasa terutamanya selepas mereka memecahkan rekod perbelanjaan musim ini.

Dan sementara Merson percaya dia harus diberi lebih banyak masa, dia menganggap pertembungan Spurs boleh membuat atau menghancurkannya, memberitahu Sky Sports: “Dia [Potter] baru sahaja dikalahkan di tempat sendiri dengan pasukan bawahan liga dan dia masih di sana jadi mungkin mereka akan berpegang padanya.

“Ahad ini adalah perlawanan terbesar Chelsea musim ini – ia adalah Tottenham. Jika dia kalah yang ini saya tidak pasti ada jalan kembali kerana peminat akan menjadi balistik.

“Perlawanan ini boleh mengubah segala-galanya – jika Chelsea menewaskan Spurs dia juga boleh menjadi wira. Orang fikir Potter bukan lelaki yang sesuai untuk pekerjaan itu, tetapi saya fikir dia betul. Bagi saya, saya rasa beri dia masa.”

Merson percaya pemain mesti berasa malu dengan kesalahan itu, dengan legenda Arsenal itu keliru mengapa sesetengah daripada mereka ditandatangani di tempat pertama, sambil menambah: “Saya suka dia sebagai pengurus tetapi saya melihat kualiti pemain dan Saya mempersoalkannya.

“Mereka membawa Mykhailo Mudryk dengan harga £88 juta dan, tanpa bermain selama 20 minit, dia tidak menunjukkan apa-apa. Saya tidak bermaksud apa-apa. Anda tidak akan menjangkakan memerlukan masa untuk menetap pada harga itu.

“Pemain yang berfikiran ke hadapan tidak lebih baik daripada pemain yang telah mereka miliki jadi apa gunanya? Anda tidak boleh memberitahu saya bahawa Noni Madueke adalah pemain yang lebih baik daripada Raheem Sterling atau Christian Pulisic. Dia bukan.

“Mengapa anda membeli banyak pemain yang tidak lebih baik daripada apa yang anda ada? Tiada seorang pun daripada mereka memperbaiki bar pasukan Enzo Fernandez dan bahagian tengah [Benoit Badiashile].

“Saya tidak pasti ini adalah pemainnya [Potter], itu masalah utama. Saya tidak dapat bayangkan dalam mimpi paling liar saya ini adalah pemainnya. Ramai pemain di Chelsea adalah sama, tetapi tidak lebih baik daripada yang ada sebelum ini.”

Share Post:

Related Posts