by Azhan Mohi in
FA Cup

Rakaman peminat dari Anfield nampaknya memperlihatkan gol lewat Wolves yang tidak dibenarkan menentang Liverpool dalam pusingan ketiga Piala FA sepatutnya kekal.

Kedua-dua pasukan itu mempamerkan persembahan menghiburkan dan seri 2-2 pada petang Sabtu tetapi perlawanan itu dibayangi oleh dua keputusan offside kontroversial.

Pasukan Merseysiders ketinggalan selepas hantaran lemah Alisson menghadiahkan Goncalo Guedes gol pembukaan, walaupun Darwin Nunez menyamakan kedudukan pada separuh masa dengan penyudah voli yang cemerlang.

Liverpool kemudian mendahului sejurus selepas perlawanan dimulakan semula apabila Cody Gakpo cuba memotong bola ke atas untuk menghantar ke Mohamed Salah, pemain pertahanan Wolves Toti melakukan percubaan yang gagal untuk mengeluarkan bola, dengan bola mendarat ke arah pemain Mesir yang melepasi bola.

VAR Mike Dean memutuskan bahawa Toti telah membuat ‘permainan yang disengajakan’ ke atas bola, fasa permainan baru telah bermula dan oleh itu Salah tidak boleh offside.

Wolves berang dengan keputusan itu tetapi Hwang Hee-chan berjaya meraih gol penyamaan tidak lama kemudian, sebelum pelawat menyangka mereka telah menemui gol kemenangan lewat pada minit ke-81 menerusi Toti.

Pergerakan itu bermula dengan sepakan sudut daripada Matheus Nunes, yang ditanduk pertama oleh Nathan Collins dan kemudian kali kedua oleh Hwang sebelum kembali kepada pemain tengah Portugal itu, yang hantaran silang rendahnya melantun ke Hwang sebelum disudahkan oleh Toti.

Bagaimanapun, sambutan pemain pertahanan itu dipendekkan oleh bendera penjaga garisan dan pada mulanya tidak jelas pemain mana yang dianggap ofsaid – dan pastinya ia bukan penjaring gol.

Selepas beberapa minit kekeliruan, penyiar ITV mendakwa bahawa pemain sudut, Nunes yang telah ditanda sebagai offside tetapi VAR tidak dapat mencari sudut kamera yang pasti untuk menunjukkan kedudukannya, jadi VAR terpaksa berpegang pada keputusan di atas padang.

Bangku Wolves berasa marah dan pengurus Julen Lopetegui kemudian mendedahkan bahawa kamera taktikal yang mereka gunakan – yang memberikan pandangan mata burung ke padang – menunjukkan bahawa Nunes berada di sisi.

Sekarang rakaman peminat dari perlawanan itu juga kelihatan menyokongnya, dengan Nunes nampaknya telah berlari semula ke posisi onside pada masa Hwang menanduk bola – yang menetapkan semula fasa permainan – dengan Trent Alexander-Arnold memainkan semua orang di sebelah.

“Offside yang kami ada – kami telah melihatnya, offside tidak wujud, saya minta maaf. Mustahil,” kata Lopetegui yang marah.

“Seseorang telah memberitahu dia [pengadil] ia offside, tetapi kami telah melihat imej, ia tidak wujud. Keputusan itu salah. Saya membuat kesilapan setiap hari, dan kadangkala mereka juga melakukan kesilapan. Sayang sekali, kerana saya minta maaf, ia bukan offside.”

Ditanya apa yang membuatkan dia begitu yakin, dia menambah: “Kamera taktikal kami – pada masa itu saya telah melihat ulangan dan ia lebih baik di bilik persalinan.”

Share Post:

Related Posts