by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Glen Johnson telah membandingkan bintang Arsenal dan England, Bukayo Saka dengan legenda Belanda, Arjen Robben.

Saka menjaringkan dua gol dan dinobatkan sebagai Man of the Match ketika England membelasah Iran 6-2 dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia mereka di Qatar pada Isnin.

Pemain berusia 21 tahun itu juga berada dalam prestasi terbaik untuk The Gunners musim ini, mencatatkan empat gol dan enam assist dalam 14 perlawanan pembukaan Arsenal.

Prestasi mengagumkan beliau telah membantu Arsenal naik ke puncak carta Liga dan lima mata di depan Manchester City. Itu telah menyaksikan Johnson membandingkan Saka dengan bekas pemain sayap Chelsea, Real Madrid dan Bayern Munich Robben.

Robben menjaringkan 37 gol dalam 96 penampilan untuk Belanda, membantu negaranya mendapat naib juara Piala Dunia pada 2010 dan tempat ketiga pada 2014.

Di peringkat kelab dia memenangi Liga Juara-Juara dan La Liga serta lapan gelaran Bundesliga dan dua gelaran Premier League.

“Bukayo Saka berada di atas sana, tetapi anda tidak boleh mengatakan anda antara yang terbaik di dunia jika anda belum melakukannya dalam dan sekitar kejohanan terbesar dan terbaik,” kata Johnson.

“Sudah tentu, dia seorang pemain yang hebat dan menunjukkan apa yang dia boleh lakukan ketika menentang Iran, tetapi jangan terbawa-bawa kerana ia adalah permainan paling mudah dalam kejohanan itu.

“Jika Saka terus beraksi seperti dia dan melakukan ini sepanjang kejohanan, ia pasti meletakkan dia dalam kategori itu.

“Saka mengingatkan saya tentang Arjen Robben, kaki kiri yang serius tetapi itu bukan perkara yang buruk kerana kaki kirinya begitu baik.

“Saka adalah pemainnya sendiri juga, dia bekerja keras, dia pantas dan ancaman gol yang serius, saya sangat menyukainya.”

England kembali beraksi pada hari Jumaat apabila mereka menentang Amerika Syarikat sebelum pertempuran British dengan Wales pada 27 November.

Share Post:

Related Posts