by Azhan Mohi in
Premier League

Steven Gerrard telah mendedahkan dia telah menolak tawaran pekerjaan kelab dan antarabangsa yang ‘menarik’ sejak dipecat oleh Aston Villa.

Bekas kapten Liverpool itu kehilangan jawatannya di Villa Park pada Oktober selepas permulaan yang buruk pada musim ini di mana Aston Villa menang hanya dua kali dalam liga dan tercicir hampir ke zon penyingkiran.

Gerrard menghabiskan tiga tahun berjaya di Rangers sebelum kembali ke Premier League dan membimbing kelab Scotland itu untuk gelaran Liga Perdana pertama mereka dalam tempoh 10 tahun.

Tetapi ia adalah cerita berbeza untuk Gerrard di Villa, yang hanya memenangi 13 daripada 40 perlawanan mereka di bawah legenda Anfield itu sebelum melonjak naik ke tangga di bawah bekas bos Arsenal Unai Emery.

Di sebalik tempoh 11 bulan yang lemah dalam mengendalikan Aston Villa, Gerrard masih mempunyai ramai peminat dalam permainan dan telah menolak beberapa tawaran kerja sejak enam bulan lalu.

“Anda perlu menetapkan semula, tunggu dan bersabar untuk bermain dan perjuangan untuk kembali,”Gerrard, 42, memberitahu Majalah Persatuan Pengurus Liga.

“Saya telah ditawarkan peluang untuk menguruskan di peringkat kelab dan antarabangsa sejak saya meninggalkan Villa, termasuk peluang menarik dalam liga luar negara, tetapi tiada satu pun yang sesuai untuk saya pada masa ini.

“Sementara itu, saya seronok menjadi pemandu Uber untuk anak perempuan dan anak lelaki saya.”

Gerrard dikaitkan dengan perpindahan sensasi ke Paris Saint-Germain pada awal tahun ini, sementara dia dipercayai hampir mengambil jawatan Poland sebelum perbincangan terputus.

Mengimbas kembali masanya di Villa Park, pemain tengah legenda itu berkata: “Mereka memberi saya peluang dalam Premier League dan ia adalah pengalaman yang berjaya pada mulanya kerana kami mencapai tanggungjawab untuk membimbing pasukan dari bahagian bawah carta kepada keselamatan.

“Saya mempunyai masa untuk menganalisis dan merenung secara menyeluruh tentang cabaran musim kedua kami. Dalam bola sepak, anda perlu belajar daripada kesilapan anda dan mengambil kekuatan daripada kejayaan anda.”

Aston Villa telah menjadi salah satu pasukan paling berprestasi dalam Liga sejak Emery menggantikan Gerrard. Mereka berada di tangga keenam dengan baki lapan perlawanan, sembilan mata di luar tempat Liga Juara-Juara.

Share Post:

Related Posts