by Azhan Mohi in
Premier League

Steven Gerrard menggesa Liverpool menandatangani pemain tengah baharu selepas kekalahan Liga Juara-Juara kepada Real Madrid dan percaya mereka perlu meringankan beban penyerang mereka.

Pasukan Merseyside itu berada di puncak untuk perlawanan Sabtu malam di Paris dan mencuba 24 cubaan ke arah gol tetapi dinafikan oleh persembahan inspirasi daripada Man of the Match iaitu Thibaut Courtois.

Real bertambah baik pada separuh masa kedua dan sentiasa membawa ancaman pada masa rehat, dengan detik penentu permainan tiba pada tanda sejam apabila hantaran silang Federico Valverde menemui Vinicius Junior di tiang belakang, yang merembat masuk ke gawang.

Liverpool mengumpul beberapa peluang jelas selepas ketinggalan, namun Courtois melakukan penyelamatan hebat untuk menafikan cubaan lewat dari Salah.

Boleh dikatakan peluang terbaik malam itu jatuh kepada Naby Keita hanya di dalam kotak, tetapi dia melakukan percubaan voli tergesa-gesa yang tinggi dan jauh dari gawang.

Gerrard, yang berada di Stade de France, merasakan kekurangan pemain tengah yang menjaringkan gol akhirnya menghalang Liverpool dan percaya mereka mesti menandatangani pemain No.8 yang boleh menjaringkan dua angka jika mereka mahu memperbaiki pasukan.

Bercakap kepada BT Sport selepas perlawanan, bos Aston Villa itu berkata: “Jordan dan James Milner tidak semakin muda.

“Mereka masih pemain terbaik di peringkat ini, sudah tentu, dan mereka akan mahu meneruskan dan melakukan lebih banyak lagi.

“Tetapi untuk Liverpool, jika anda berfikir tentang lima, enam, tujuh tahun akan datang, mereka akan memerlukan pemain tengah, lapan[nombor lapan], yang boleh menjaringkan gol, yang boleh mendapat dua angka.

“Mereka sangat bergantung pada tiga depan – atau lima depan jika anda memasukkan Diogo Jota dan Roberto Firmino.

“Tetapi anda sentiasa memerlukan salah seorang pemain tengah yang akan masuk ke dalam kotak dan memberikan anda gol.”

Liverpool nampaknya berada pada tahap yang sama dengan Gerrard dan telah menjadikan pemain tengah baharu sebagai keutamaan perpindahan mereka pada jendela ini.

Walaupun sasaran yang dikhabarkan Aurelien Tchouameni dari Monaco lebih berfikiran bertahan, bintang pemain tengah remaja Borussia Dortmund, Jude Bellingham mungkin hanya pemain yang mereka perlukan.

Share Post:

Related Posts