by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville telah menggandakan kritikan terhadap sambutan Oleksandr Zinchenko yang terlalu beremosi dan membalasnya kecaman penyokong Arsenal yang mempersoalkan komennya.

Harapan The Gunners untuk memenangi kejuaraan Liga telah hilang selepas mereka dikalahkan 3-0 di tempat sendiri kepada Brighton pada Ahad, dengan satu kemenangan dalam tiga perlawanan terakhir cukup untuk Manchester City mempertahankan mahkota mereka.

Walaupun Zinchenko tidak beraksi semasa tewas kepada Brighton, Neville mengkritik pemain Ukraine itu apabila mengupas sebab-sebab perebutan kejuaraan Arsenal hancur – hanya mengutip sembilan mata daripada 21 pasukan terakhir yang ada – dan merasakan mereka menjadi terlalu emosi.

“Saya melihat perkara-perkara kecil yang mungkin agak keras,” kata bekas kapten Manchester United itu pada Monday Night Football.

“Zinchenko selepas perlawanan menentang Bournemouth meraikan di luar sejam selepas perlawanan dengan penyokong dan menjerit.

“Anda mahu pemimpin anda dalam pasukan yang pernah berada di sana sebelum ini menyebarkan ketenangan di sekeliling bilik persalinan dan untuk menenangkan semua orang, anda tidak mahu mereka menghilangkan kebimbangan dan menaikkan emosi.”

Ramai peminat Arsenal tidak berpuas hati dengan kenyataan Neville – apatah lagi kerana Arsenal memenangi enam perlawanan secara berturut selepas menewaskan Bournemouth – dan memberitahunya di media sosial dengan tidak pasti, tetapi dia tetap dengan kritikannya.

Dia tweet pada hari Selasa: “Sekiranya dia tidak bermain 15 perlawanan selepas menewaskan Bournemouth, memanggil borak enam perlawanan menentang bahagian bawah liga [selepas tewas 2-0 di tempat sendiri kepada Southampton] Saya mengisi kekosongan apa yang berlaku di sebalik tabir!!!

“Saya pernah melihatnya sebelum ini daripada pasukan emosi! Pengalaman yang saya perkatakan bukan hanya dari memenangi gelaran! Saya kalah 4/5 perlumbaan gelaran juga. Sesetengah emosi tidak positif untuk kumpulan walaupun mereka melihatnya!”

Komen terbaharu Neville hanya menimbulkan kemarahan penyokong Arsenal, dengan satu mengutarakan detik terkenal bek kanan itu meraikan kejayaan menewaskan Manchester City dengan mencium Paul Scholes – walaupun United akhirnya terlepas gelaran kepada Chelsea.

Menjawab ejekan itu, Neville menulis, “Lihatlah mereka!’ bersama rentetan emoji ketawa, juga tweet, “Berapa banyak saluran peminat yang Arsenal dapat?” sambil dia terus dikepung oleh komen.

Neville sentiasa konsisten dengan kepercayaannya bahawa Arsenal akan kalah kepada City dalam perebutan kejuaraan, yang amat mengecewakan penyokong kelab utara London itu.

“Di peringkat elit, anda perlu memastikan anda beraksi. Momen terbesar dalam persekitaran paling tekanan tinggi, anda perlu sampaikan pada saat-saat itu,’ tambahnya.

“Saya sentiasa meragui sama ada pasukan Arsenal ini, melihat beberapa perkara yang berlaku; sambutan berlebihan menentang Aston Villa.”

Share Post:

Related Posts