by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville berkata bahawa Wout Weghorst ‘kurang kualiti’ untuk menjadi penyerang Manchester United berikutan kekalahan hambar di Newcastle.

Pada petang Ahad, United dikalahkan 2-0 di St. James’ Park, hasil jaringan pada separuh masa kedua daripada Joe Willock dan Callum Wilson.

Keputusan itu menyaksikan The Magpies melonjakkan Red Devils ke tempat ketiga dalam jadual, sama dengan mata tetapi jauh di hadapan dengan perbezaan gol, dan jika Tottenham mengelak kekalahan kepada Everton pada malam Isnin, United akan terkeluar daripada empat teratas.

The Red Devils kelihatan sedih dari sepak mula, menguruskan hanya enam cubaan sepanjang permainan – dengan hanya satu mengenai sasaran.

Tidak mengejutkan, Erik ten Hag memulakan Weghorst di serangan, yang telah memulakan setiap perlawanan sejak menandatangani United secara pinjaman dari Burnley pada Januari dan bermain dengan baik walaupun dia tidak menjaringkan gol.

Pemain antarabangsa Belanda itu hanya menjaringkan dua gol dalam 18 perlawanan untuk kelab dan masih belum menemui jaringan dalam Liga tetapi telah menerima pujian atas permainannya yang menekan dan menahan perlawanan.

Tetapi menentang Newcastle, Weghorst benar-benar mengerikan, dikeluarkan untuk Anthony Martial selepas sejam, dan Neville tidak menahan diri semasa bertugas mengulas untuk Sky Sports, berkata: “Dia memainkan peranannya. Ia satu isu besar.

“Dia tidak layak dikritik, saya fikir dia melakukan yang terbaik. Dia bekerja sekeras mungkin tetapi dia tidak mempunyai kualiti yang sepatutnya dimiliki oleh pemain dalam posisi itu di Manchester United.

“Dia mengisi dengan jelas dengan Martial yang cedera. [Cristiano] Ronaldo kiri. [Edinson] Cavani pergi pada permulaan musim.

“Manchester United sebenarnya tidak mempunyai penyerang tengah. Untuk bermain bola sepak dengan baik, anda perlu mempunyai penyerang tengah yang baik. Ia adalah peraturan!”

Pinjaman Weghorst dijangka tidak akan kekal pada penghujung musim, dengan United dikaitkan dengan beberapa penyerang berprofil tinggi.

Harry Kane dari Tottenham dan Victor Osimhen dari Napoli adalah dua sasaran utama, dengan pemain Benfica Goncalo Ramos dan pemain Frankfurt Randal Kolo Muani juga sangat dikaitkan.

United akan berusaha untuk kembali ke arah kemenangan pada hari Rabu apabila mereka melayan Brentford.

Share Post:

Related Posts