by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville telah memberi amaran kepada penyokong Arsenal bahawa mereka mungkin terlepas dari empat teratas Liga untuk musim ketujuh berturut-turut.

The Gunners telah menikmati permulaan yang kukuh untuk kempen 2022-23 dan menduduki tempat teratas selepas sepuluh perlawanan pembukaan mereka.

Tetapi Arsenal belum menamatkan saingan di empat teratas Liga sejak musim 2015-16 di bawah Arsene Wenger.

Skuad kendalian Mikel Arteta kelihatan di landasan untuk melakukannya pada musim lalu tetapi kejatuhan lewat memberikan tempat terakhir Liga Juara-Juara kepada saingan London utara, Tottenham.

Arsenal dibelasah 3-0 di Stadium Tottenham Hotspur pada 12 Mei, yang meletakkan Spurs satu mata di belakang mereka dengan dua perlawanan berbaki.

Tetapi The Gunners terus tewas kepada Newcastle empat hari kemudian dan walaupun menang ke atas Everton pada hari terakhir, ia tidak mencukupi kerana Tottenham menahan kelebihan mereka dengan kemenangan ke atas Burnley dan Norwich.

Neville telah memberi amaran kepada Arsenal ‘masih boleh menamatkan saingan di luar kelompok empat teratas’ musim ini walaupun permulaan memberangsangkan dan mereka masih menghadapi ‘tugas besar’ untuk melakukannya.

Dia memberitahu The Overlap: “Saya tidak fikir Liverpool akan berakhir di empat teratas, dan Arsenal masih boleh menamatkan di luar empat teratas juga – tetapi saya akan meletakkan [mereka] buat masa ini hanya untuk memastikan semua penyokong Arsenal gembira !

“Saya melihat Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City dan Liverpool – ia masih menjadi tugas besar bagi Arsenal [untuk menamatkan saingan di empat teratas].”

Neville juga berkongsi pendapatnya tentang Liverpool, yang dia rasa boleh menyasarkan Jude Bellingham atau dan Kylian Mbappe jika mereka juga terlepas dari empat teratas.

Ia merupakan permulaan musim yang buruk bagi pasukan Jurgen Klopp, yang turun di tangga ke-8 selepas hanya memenangi tiga perlawanan daripada sembilan perlawanan pembukaan mereka.

“Jika anda pemilik Liverpool dan musim ini berterusan dengan cara yang telah dilakukan setakat ini, dan mereka menamatkan saingan di luar Liga Juara-Juara, Jurgen Klopp akan mahukan kenyataan seperti itu daripada pemilik, seperti [Jude] Bellingham dan [Kylian] Mbappe,” tambah Neville.

Share Post:

Related Posts