by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville percaya Arsenal tidak akan memenangi kejuaraan Premier League walaupun mendahului di tangga teratas selepas kemenangan mereka ke atas Tottenham pada Ahad.

Skuad kendalian Mikel Arteta kini mendahului lapan mata daripada Manchester City selepas menewaskan Spurs 2-0 di Stadium Tottenham Hotspur.

Sementara itu, City kehilangan momentum pada hari Sabtu berikutan kekalahan 2-1 mereka kepada seteru Manchester United di Old Trafford.

Skuad kendalian Pep Guardiola boleh menambah mata kerana mereka masih perlu menentang Arsenal dua kali dalam liga dan Neville percaya juara Liga itu akan mengekalkan mahkota mereka dan menyokong Manchester United untuk menamatkan saingan di tempat kedua.

Apabila ditanya sama ada dia percaya Arsenal akan memenangi kejuaraan, Neville memberitahu Sky Sports: “Tidak. Tetapi saya berkata Leicester tidak akan memenangi liga.

“Mereka tidak akan memenangi liga. Manchester City akan memenangi liga, dan saya fikir Man Utd akan menduduki tempat kedua, dan saya tahu itu akan mengganggu peminat Arsenal.

“Saya lebih suka Arsenal memenangi liga daripada Man City. Saya fikir ia akan menjadi sangat sensasi untuk Premier League.

“Saya berfikir tentang menonton Premier League, kami telah melihat City menyapu bersih, selain Liverpool, sejak lima tahun lalu. Untuk berfikir bahawa Arsenal boleh datang dan memenanginya, ia menambah kepada liga kita, ia menjadikan liga kita hebat.

“Saya suka Man Utd memenanginya, tetapi saya tidak fikir itu akan berlaku musim ini.

“Realitinya, saya fikir pada satu ketika Man City akan berlari. Sebaik sahaja mereka melakukannya, mereka perlu menentang Arsenal dua kali. Dengan City, adakah Erling Haaland tidak mendapat hantaran itu, atau adakah dia perlu melakukan lebih banyak lagi? Saya akan bertanya soalan itu. Adakah dia perlu melakukan lebih banyak, atau adakah dia perlu bersabar?

“Jika Erling Haaland mula menyerang, jika City mula berdengung, jika pertahanan mula menyokong sedikit lebih daripada yang telah dilakukan, dan mereka memerlukan Ruben Dias kembali jika mereka boleh, saya fikir City akan memenanginya.

“Pada satu ketika, akan ada tempoh yang sangat sukar untuk Arsenal musim ini. Adakah boleh dibayangkan bahawa Arsenal akan terus seperti sedia ada? Saya tidak fikir ia adalah.

“Bolehkah mereka seri dua dan kalah satu dalam tempoh tiga perlawanan, dan jika mereka melakukan itu, kelebihan mereka hilang, dan kumpulan sudah siap dengan mereka? Itulah yang saya fikir akan berlaku, kita akan melihat musim Premier League tradisional di mana satu pasukan keluar, perentak jantung, dan kemudian mereka akan ditarik balik dalam sedikit masa. Tetapi saya masih berfikir bahawa musim ini akan menjadi jauh lebih baik untuk Arsenal daripada yang pernah saya bayangkan.

“Saya tahu peminat Arsenal akan memukul saya, seperti yang mereka lakukan sejak empat bulan lalu, saya harap anda menang! Saya fikir untuk Mikel Arteta, sangat sukar untuk pengurus muda memecahkan sehingga [Antonio] Conte, [Jurgen] Klopp, [Carlo] Ancelotti, [Pep] Guardiola, [Jose] Mourinho membentuk dan menjadi salah seorang pengurus super itu. Anda tidak boleh memecahkan mereka.

“Jika Arteta memenangi liga musim ini, dia memecah masuk ke dalam kumpulan itu. Dia tetap melakukannya, kerana bola sepaknya hebat. Tetapi dia perlu memenangi trofi itu. Liga Juara-Juara, Premier League, mereka adalah pengurus super, mereka yang memenangi trofi itu.

“Jadi, saya fikir mereka boleh memenanginya, jika Man Utd tidak boleh, yang saya rasa mereka tidak boleh, kerana saya lebih suka memilikinya untuk Premier League. Man City telah memenangi terlalu banyak gelaran untuk saya.”

Share Post:

Related Posts