by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville telah memberi amaran kepada Manchester United supaya tidak merayu kad merah Casemiro kerana bimbang FA kemudiannya boleh melanjutkan penggantungannya, menyebabkan dia tidak menyertai perlawanan akhir Piala EFL.

Erik ten Hag telah mengesahkan United sedang mempertimbangkan untuk merayu kad merah yang diterima Casemiro semasa kemenangan Liga pada Sabtu ke atas Crystal Palace.

Pemain tengah Brazil itu dibuang padang selepas pengadil Andre Marriner dinasihatkan untuk pergi ke pemantau VAR berikutan pergaduhan yang dicetuskan oleh pertembungan antara Antony dan Jeffrey Schlupp dari Crystal Palace.

Rakaman menunjukkan Casemiro dengan tangannya di leher pemain tengah Palace, Will Hughes, walaupun tahap hubungan antara pemain tidak jelas.

Sementara itu, Casemiro akan menjalani penggantungan tiga perlawanan, mengetepikan dia daripada dua perlawanan berturut-turut Liga menentang Leeds United dan satu menentang Leicester City.

United mungkin terdorong untuk merayu dalam percubaan untuk membatalkan keputusan itu tetapi Neville percaya itu akan menjadi ‘terlalu besar risiko’ kerana FA kemudiannya boleh melanjutkan larangannya kepada empat perlawanan.

Selepas menentang Leeds dua kali dan Leicester dalam liga, perlawanan domestik Manchester United seterusnya ialah perlawanan akhir Piala EFL menentang Newcastle United pada 26 Februari.

FA boleh menambah permainan tambahan kepada penggantungan pemain jika mereka menganggap rayuan daripada kelab sebagai ‘sembrono’, walaupun rayuan boleh ditolak tanpa hukuman permainan tambahan jika ia dianggap sebagai kes yang wajar.

“Saya fikir ia adalah kad merah yang teruk tetapi Erik ten Hag merumuskannya dengan sempurna apabila dia berkata Casemiro mengambil risiko,” kata Neville dalam podcast Sky Sportsnya. “Apabila anda meletakkan dua tangan pada seseorang seperti itu, anda mempunyai masalah.

“Dia hebat dalam memenangi bola kembali, dia mengambil peluang dan suka tekel dan dia biasanya terlepas daripadanya. Tetapi dia telah dilakukan beberapa kali sekarang.

“Apabila anda membekukannya, ia tidak kelihatan hebat kerana ia kelihatan seperti dia mencekiknya. Dia tidak akan turun, malah ia akan menjadi risiko yang terlalu besar untuk membuat rayuan kerana FA boleh meningkatkannya.

“Man United tidak akan merayunya. Mereka mempunyai dua perlawanan menentang Leeds dan satu menentang Leicester, saya rasa mereka akan fikir mereka boleh melalui tiga perlawanan itu tanpa dia.

“Ten Hag akan kecewa walaupun kerana ia agak berhenti-permulaan dengan Casemiro dan dia adalah pemain terpenting mereka. Dia menyatukan mereka di bahagian tengah dan Eriksen juga tidak bermain.

“Mereka akan tanpa dia selama tiga perlawanan. Saya sebenarnya tidak fikir dia mengikatnya di leher tetapi ia kelihatan seperti itu supaya mereka tidak akan merayunya.”

Casemiro telah menjadi salah seorang pemain Manchester United yang paling penting selepas perpindahan £70 juta dari Real Madrid pada musim panas lalu.

Share Post:

Related Posts