by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville percaya Manchester United mempunyai masalah serius dengan persediaan bahagian tengah mereka dan secara berseloroh mencadangkan kelab lamanya perlu merampas perpindahan Chelsea untuk Romeo Lavia.

The Red Devils memulakan kempen Liga baharu dengan kemenangan 1-0 ke atas Wolves tetapi sangat tidak meyakinkan dan melepaskan pelbagai peluang, dengan pelawat mengumpul 23 percubaan.

Tema besar permainan ini ialah betapa mudahnya Wolves menggelecek di bahagian tengah United dan Neville bimbang dengan betapa terpencilnya Casemiro dalam sistem semasa, malah berkata mereka harus membuat serangan lewat untuk Lavia

Bercakap mengenai Bola Sepak Malam Isnin Sky Sports, Neville berkata: “Sejujurnya, malam ini saya berharap mereka pergi dan membeli Caicedo dan Lavia!”

Apabila dikatakan bahawa pemain Ecuador itu telah pun melengkapkan perpindahan £115 juta ke Stamford Bridge, dia menambah: “Hanya keluarkan mereka dari Chelsea dengan harga £170 juta! Serang hendap perjanjian itu!”

Bercakap dengan lebih serius mengenai pergelutan di bahagian tengah United menentang Wolves, dia menjelaskan: “Manchester United tidak menghentikan serangan balas pada bila-bila masa dalam perlawanan itu dan mereka benar-benar bernasib baik.

“Musim lalu, apabila Man United dikosongkan di bahagian tengah, mereka akhirnya memindahkan Bruno Fernandes ke kedudukan tinggi dalam salah satu daripada tiga barisan hadapan, mereka akhirnya meletakkan Fred atau Scott McTominay di bahagian tengah bersama Casemiro dan mereka akhirnya terpaksa menjadi sedikit lebih padat.

“Dia [Ten Hag] mahu mencuba dan melepaskan diri daripada itu, sebab itu dia menandatangani Mason Mount, tetapi saya fikir dia perlu dipaksa dalam perlawanan tertentu untuk memastikan mereka lebih mantap, dan saya fikir itulah sebabnya dia mahu membawa masuk seorang lagi pemain tengah untuk duduk bersama Casemiro yang boleh mengendalikan bola.

“Kami telah menonton perlawanan dalam pramusim di mana Mount dan Fernandes berada di kedudukan yang tinggi dalam kedudukan No.10 tersebut dan apabila mereka memberikannya, Casemiro berada di kedudukannya sendiri. Itu tidak boleh dibiarkan berlaku.

“Tiada pasukan meninggalkan pemain tengah tengah itu [terpencil], terutamanya yang bukan yang paling mudah alih dalam Casemiro – seperti dia membaca permainan dengan baik dan dia mempunyai pengalaman.

“Old Trafford sentiasa berasa seperti padang yang besar walaupun ia mungkin tidak terlalu besar daripada beberapa padang yang lain, dan jika anda pada dasarnya mengejar kembali ke arah gol anda sendiri, anda menjejaskan kerja yang anda cuba lakukan dalam serangan.

“Manchester United menghadiahkan bola sebanyak 81 kali malam ini, itu banyak. Erik ten Hag merujuknya dalam temu bual selepas perlawanan.

“Jadi jika dia pada asasnya berada dalam kedudukan di mana pasukannya akan memberikan bola – walaupun anda memberikan bola sebanyak 20 kali dan diserang balas – anda akan menghadapi masalah menentang pasukan yang berkualiti.”

Share Post:

Related Posts