by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville percaya David Raya akan menjadi pengganti yang baik untuk David de Gea, walaupun telah memberi amaran bahawa menukar penjaga gol boleh menjadi ‘masalah’ kerana tekanan unik untuk menjadi pemain nombor satu Manchester United.

De Gea tamat kontrak pada musim panas dan sementara perbincangan mengenai perjanjian baru – dan penurunan besar dalam gajinya – telah positif, terdapat laporan Erik ten Hag mungkin ingin membawa masuk penjaga dengan kemahiran bermain bola yang lebih bersedia untuk bermain dari belakang.

Raya dari Brentford berdepan banyak kotak dan lebih selesa dengan kakinya berbanding rakan senegaranya, walaupun Neville berhati-hati untuk membawa masuk penjaga gol baharu apabila De Gea sudah dicuba dan diuji dalam apa yang disifatkannya sebagai pekerjaan paling mencabar dalam bola sepak Inggeris.

“Saya rasa Raya akan menarik minat United pada musim panas,” kata Neville di The Overlap.

“Saya pergi menonton Brentford beberapa minggu yang lalu… Saya rasa dia akan tersedia, dia hanya mempunyai satu tahun lagi. Saya rasa dia boleh naik pangkat.”

Tetapi merenung beberapa penjaga yang layu di bawah tumpuan Old Trafford pada masa lalu, Neville meneruskan: ‘Ia adalah masalah itu. Saya telah berkata ia adalah satu-satunya posisi paling sukar dalam bola sepak Inggeris sebagai penjaga gol Manchester United. Saya benar-benar percaya itu.

“Saya rasa pemain nombor satu Liverpool adalah yang kedua. Dan itu bukan untuk tidak menghormati semua kelab lain, saya rasa penjaga gol Manchester United akan mendapat perhatian yang lebih jika mereka melakukan kesilapan berbanding kedudukan lain dalam bola sepak Inggeris di atas padang.

“Ia sukar! Dan saya telah melihat pemain dalam gol itu [bergelut]. Itulah masalah yang mereka ada. Ia sama ada [penjaga gol baharu] boleh mengendalikan stadium itu.

“Saya fikir ia adalah elemen meredakan yang mereka alami di mana pasukan menyerang di tempat sendiri selama, katakan, 10 minit dan penjaga gol tidak menyentuh bola dan mereka hanya di sana.

Kepekatan yang perlu dimiliki oleh penjaga gol apabila mereka tidak terlibat dalam permainan.

“Saya selalu fikir penjaga gol Manchester United – atau mana-mana penjaga gol – perlu mempunyai tumpuan yang luar biasa kerana anda mungkin pergi lima minit tanpa menyentuh bola.

“Kami [pemain luar] sentiasa terlibat, atau hanya dalam posisi kami, tetapi penjaga gol hanya boleh menjadi berlebihan untuk satu tempoh dalam permainan. Saya fikir itu adalah perkara yang sangat sukar untuk dihadapi.”

Bekas penjaga gol Newcastle, Shay Given turut berada di dalam persembahan itu dan merasakan Raya adalah sesuai untuk United jika Ten Hag mahu mengubah cara pasukan membina dari belakang.

“Saya suka dia,” kata pemain Ireland itu. “Jika anda katakan Ten Hag mahu menjadi pengurus Ajax yang sempurna dan bermain dari belakang, menyemburkannya ke seluruh tempat seperti Ederson, saya rasa seseorang seperti Raya sangat-sangat selesa dengan bola.

Tetapi adakah dia seorang penyelamat cubaan yang lebih baik [daripada De Gea]?”

Share Post:

Related Posts