by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Gary Neville dan Roy Keane telah mengecam bintang Argentina, Angel Di Maria dengan bekas pemain itu melabelnya sebagai pemain paling teruk pernah ditandatangani Manchester United.

Di Maria mempamerkan aksi buruk pada separuh masa pertama semasa perlawanan kedua Kumpulan C Argentina menentang Mexico di Piala Dunia di Qatar ketika legenda United Neville dan Keane menonton dari studio ITV.

Pemain tengah Juventus berusia 34 tahun itu berpindah ke Old Trafford pada 2014 dari Real Madrid dan telah dijangka menjadi pemain terbaik dalam Premier League.

Tetapi dia gagal secara besar-besaran dalam 32 penampilan dan dia dijual kepada pasukan Perancis Paris-Saint Germain selepas setahun.

Di sebalik tempoh buruknya di England, Di Maria masih dianggap oleh sesetengah pihak sebagai antara pemain terbaik generasinya dan dia mempunyai lebih 120 penampilan untuk Argentina, membantu mereka menjulang kejuaraan Copa America tahun lalu.

“Dia adalah kekecewaan terbesar yang pernah datang ke Manchester United dengannya… Dia tidak ada hati,” Neville memberitahu ITV mengenai Di Maria pada separuh masa apabila kedudukan 0-0, sebelum Argentina akan memastikan 2-0 kemenangan pada separuh masa kedua.

Keane menambah: “Dia akan mematahkan hati anda, saya tidak pasti dia mempunyainya. Teruskan dan lakukan sesuatu. Dia dijamin akan memberikannya (bola).

“Dia terserempak dengan badan, dia tidak bangun. Lihatlah kerjayanya… dia mempunyai beberapa langkah yang hebat, pergi untuk banyak wang, tetapi memerhatikannya di luar sana…

“Lepaskan dia. Produk akhir beliau dan membuat keputusan untuk pemain berpengalaman sangat buruk.”

Keane dan Neville juga menyelar Argentina untuk persembahan separuh masa pertama mereka kerana yang terakhir memberitahu ITV: “Anda mula berfikir, ‘Adakah ini Argentina?’ – tiada irama, tiada corak permainan.

“Mereka ada kerja untuk dilakukan di sini. Ia adalah persembahan Argentina yang sangat buruk. England bermain sangat teruk malam tadi, tetapi berapa ramai daripada pemain England itu yang anda akan tukar dengan pemain Argentina?

“Saya rasa bakat yang kita ada… Argentina tidak mendapatnya.”

Keane berkata: “Beberapa permainan dari Argentina sangat buruk, ia seperti menonton perlawanan Championship.

“Pengurus telah membuat lima pertukaran tetapi tiada sebarang reaksi.”

Share Post:

Related Posts