by Azhan Mohi in
Lain Lain

Jamie Carragher telah menyindir Cristiano Ronaldo selepas bekas penyerang Manchester United itu menyertai Al Nassr, manakala Gary Neville telah mendedahkan ‘kesedihan’nya terhadap perjanjian £350 juta itu.

Ia telah disahkan pada petang Jumaat bahawa pemenang lima kali Ballon d’Or Ronaldo telah menandatangani kontrak untuk pasukan Arab Saudi Al Nassr dengan perjanjian sehingga 2025.

Ronaldo, 37, dilepaskan oleh Manchester United pada November berikutan temu bual kontroversi dengan Piers Morgan di mana dia mengecam kelab itu dan berkata dia tidak menghormati bos Red Devils, Erik ten Hag.

Penyerang Portugal itu dianggap sebagai salah seorang pemain terhebat sepanjang zaman, pernah menikmati pengalaman di Real Madrid dan Juventus.

Carragher percaya menyertai Al Nassr adalah ‘pengakhiran yang menyedihkan’ bagi Ronaldo dan menyerlahkan perbezaan nasib antara dia dan pesaing lamanya Lionel Messi, yang menjulang Piala Dunia bersama Argentina awal bulan ini.

“Dalam beberapa cara ia adalah pengakhiran yang menyedihkan untuknya,” kata Carragher di Sky Sports. “Dua pemain terhebat sepanjang zaman dalam Messi dan Ronaldo. Perdebatan itu sentiasa ada.

“Ronaldo telah menamatkan kariernya dengan wawancara dengan Piers Morgan dan Messi telah memenangi Piala Dunia. Ia bukan cara terbaik untuk keluar bukan?”

Ronaldo dilaporkan akan menerima gaji bola sepak terbesar dalam sejarah dengan lebih daripada £177 juta setahun.

Bekas rakan sepasukannya di Manchester United, Neville juga telah membincangkan langkah yang menguntungkan itu, memberitahu Sky Sports: “Lihat, kita akan melihat lebih sedikit daripadanya, jelas.

“Ia memberitahu kita beberapa perkara, ia menunjukkan betapa seriusnya Arab Saudi tentang bola sepak. Mereka telah melabur £350 juta untuk seorang pemain dan akan menyertai Piala Dunia pada 2030.

“Saya fikir dia mahu kekal di salah satu liga besar di Eropah, sekurang-kurangnya sepanjang musim ini.

“Ia memberitahu anda bahawa tawaran itu benar-benar mengejutkan dan mungkin satu lagi kelab Eropah yang dia mahu sertai tidak benar-benar datang untuknya.

“Ada unsur kesedihan untuk saya kerana kita mungkin melihat penghujung Cristiano Ronaldo bermain di peringkat teratas.

“Saya fikir kita masih boleh melakukannya di Old Trafford sekiranya ia dikendalikan secara berbeza oleh kedua-dua pihak. Tetapi ia jelas harus berakhir dan dia akan melihat kerjayanya di Saudi.”

Share Post:

Related Posts