by Azhan Mohi in
Premier League

Gary Neville berkata Cristiano Ronaldo gagal ‘berkelakuan seperti seseorang yang pernah bermain dengannya’ selepas penyerang Manchester United itu tidak mengendahkan rakan sepasukan lamanya di Old Trafford pada hari Ahad.

Neville bertugas sebagai panel bersama Jamie Redknapp dan Louis Saha untuk pertembungan Liga antara United dan West Ham.

Muncul dari terowong, Ronaldo pergi ke pasukan Sky Sports dan memeluk rakan sepasukan lama Saha sebelum turut memberi salam kepada Redknapp. Neville dibiarkan tergantung, bagaimanapun, sambil menyatakan: “Itu saya di luar senarai kad Krismas.’

Ia berlaku selepas Neville mengkritik kelakuan Ronaldo apabila pemain berusia 37 tahun itu menuju terowong sebelum wisel sepenuh masa dalam kemenangan ke atas Tottenham awal bulan ini. Pemain Portugis itu dibuang seketika daripada skuad, terlepas keputusan seri di Chelsea hujung minggu lalu tetapi kembali dalam barisan untuk kunjungan pasukan David Moyes.

Bekas pertahanan Manchester City dan rakan pakar Sky Sports, Micah Richards mengejar Neville selepas perlawanan, dengan bekas kapten United, Roy Keane di belakangnya.

Dalam pertukaran dadakan itu, Richards bertanya kepada Neville: ‘Bagaimanakah rasanya diendahkan, oleh pasangan anda?’ Sambil mentertawakan soalan itu, Neville berkata: “Ia hanya memberitahu kita sesuatu. Dia memerhati, dia telah menonton…”

Ditanya sama ada dia fikir tindakan Ronaldo ‘agak remeh’, Neville menjawab: “Saya fikir jika saya mempunyai 570 juta pengikut di Instagram saya tidak akan marah tentang Gary Neville.”

Richards kemudian menambah: ‘Tetapi dia bekas rakan sepasukan anda’, dengan Neville menjawab: “Dia tidak berkelakuan seperti seseorang yang pernah bermain dengan saya. Atau dia [Keane] untuk perkara itu.”

Keane, yang sebahagian besarnya menyokong Ronaldo semasa kontroversi dan sepanjang musim, mengenepikan komen tersebut.

Berikutan kemenangan ke atas Tottenham, prestasi terbaik United musim ini, Neville mengecam tingkah laku Ronaldo dan mencadangkan kelab itu akan diberi perkhidmatan terbaik untuk memutuskan hubungan dengan pemain veteran itu.

‘‘Itulah kali kedua Cristiano Ronaldo meninggalkan Old Trafford dengan keretanya sebelum rakan sepasukannya masuk ke bilik persalinan dan saya perlu katakan dari sudut bilik persalinan bola sepak dan itu tidak boleh diterima,” kata Neville.

“Apabila anda melihat sama ada Cristiano Ronaldo perlu dipilih yang jelas merupakan masalah utama Cristiano Ronaldo pada masa ini, dia tidak bermain.

“Sehebat mana pun dia, Manchester United adalah pasukan yang lebih baik tanpa dia dan Erik ten Hag tahu itu.”

Mengenai bagaimana United harus berurusan dengan Ronaldo pada masa hadapan, Neville menambah: “Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan oleh kelab dan Cristiano ialah berkumpul pada minggu depan atau lebih ialah menamatkan hubungan itu.”

Share Post:

Related Posts