by Azhan Mohi in
Premier League

Legenda Manchester United Gary Neville tidak bersetuju dengan keputusan Premier League untuk menangguhkan perlawanan hujung minggu ini berikutan kematian Ratu Elizabth II.

Walaupun tiada kewajipan untuk acara sukan dibatalkan, Premier League mengesahkan pagi ini bahawa perlawanan hujung minggu ini tidak akan diteruskan seperti yang dirancang sebagai tanda penghormatan.

“Pada mesyuarat pagi ini, kelab Premier League memberi penghormatan kepada Duli Yang Maha Mulia Ratu Elizabeth II,” satu kenyataan berbunyi.

“Untuk menghormati kehidupan dan sumbangannya yang luar biasa kepada negara, dan sebagai tanda penghormatan, pusingan perlawanan Premier League hujung minggu ini akan ditangguhkan, termasuk perlawanan petang Isnin.”

Keputusan itu bukan formaliti dan bos Premier League bertemu pagi ini untuk membincangkan pilihan mereka.

Liga berdepan tahap huru-hara perlawanan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, dengan kehadiran unik Piala Dunia pertengahan musim yang bermula di Qatar pada bulan November.

Tetapi, ditambah dengan itu, adalah perasaan bahawa perlawanan yang akan berlangsung boleh menjadi platform yang sempurna untuk penyokong di seluruh negara untuk memberikan penghormatan mereka sendiri kepada Ratu.

Membalas tweet daripada Piers Morgan di mana penyiar berkata permainan harus diteruskan, Neville bersetuju.

“Saya bersetuju Piers,” tulis Neville.

“Sukan boleh menunjukkan lebih baik daripada kebanyakan penghormatan yang patut diberikan kepada Ratu.

Perlawanan hujung minggu depan juga diragui dan jika liga memutuskan untuk menangguhkan pusingan seterusnya, perlawanan pusingan seterusnya akan dimainkan pada minggu pertama bulan Oktober.

Ini boleh mencetuskan huru-hara lagi untuk Premier League, yang telah dikritik hebat kerana penjadualan kempen 2022/23 yang padat.

Share Post:

Related Posts