by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas penyerang England, Gary Lineker telah mempersoalkan langkah Manchester United untuk mendapatkan Casemiro, menyifatkan ia ‘pelik’ dan berkata mereka telah membayar ‘wang yang tidak masuk akal’ untuk pemain tengah Real Madrid itu.

Pemain antarabangsa Brazil Casemiro melengkapkan perpindahan £70 juta ke Old Trafford bulan lalu selepas menamatkan tempoh sembilan tahun di Real Madrid.

Pemain berusia 30 tahun itu membuat 336 penampilan untuk Madrid dan memenangi lima Liga Juara-Juara dan tiga gelaran LA Liga sepanjang tempohnya di Bernabeu.

Lineker berkata Casemiro adalah ‘pemenang yang terbukti’ dan ‘rock in midfield’ tetapi bagaimanapun mempersoalkan pelaburan wang besar United.

‘‘Ia sesuatu yang pelik, membelanjakan £60 juta untuk pemain tengah berusia 30 tahun,” Lineker memberitahu Mirror Football bagi pihak Cure Leukemia. “Tetapi dia adalah pemain tengah yang sangat baik dan dia telah berjaya.

“Saya agak memahaminya dalam erti kata cepat memperbetulkan kerana dia lebih baik dalam kedudukan yang mereka dapat sejauh satu batu, jadi saya faham itu.

“Tetapi adakah mereka telah membayar wang yang tidak masuk akal? ya. Ia adalah satu yang menarik, dia tidak akan pergi ke sana dan mencipta sejuta peluang untuk semua orang – itu bukan permainannya sahaja.

“Dia seorang pemenang yang terbukti, dia seorang yang hebat, jadi anda tahu apa yang anda perolehi walaupun dia tidak bermain dalam liga kami dan dia sedikit berbeza. Dia akan menyesuaikan diri, ia hanya akan mengambil masa.”

Casemiro, yang membuat penampilan sulung di United dalam kemenangan 1-0 ke atas Southampton pada hari Sabtu, terdesak untuk berkembang di Old Trafford dan mahu membantu kelab itu memenangi kejuaraan utama.

Selepas pemergiannya dari Real Madrid, Casemiro berkata: “Saya teruja untuk berkembang di kelab besar seperti Manchester United. Ini adalah cabaran yang sangat penting untuk saya – saya rasa saya berusia 18 tahun lagi.

“Saya mahu menunjukkan kepada peminat Manchester United bahawa saya serius dengan mereka, saya akan bekerja keras. Apa yang saya cari? Cabaran baru, kelab baru, negara lain, budaya lain.

“Saya mahu membantu Manchester United, saya mahu memenangi perkara baharu… Saya mahu memenangi Liga bersama Manchester United.”

Share Post:

Related Posts