by Azhan Mohi in
Premier League

Alejandro Garnacho digembar-gemburkan telah meluahkan rasa tidak berpuas hati secara diam kepada Argentina selepas dia terlepas pandang untuk panggilan lewat ke skuad Piala Dunia mereka.

Dengan kurang daripada seminggu kempen Piala Dunia mereka bermula, Argentina terpaksa membuat dua pertukaran kepada skuad mereka berikutan kecederaan kepada Joaquin Correa dan Nicolas Gonzalez.

Garnacho dikhabarkan oleh banyak pihak untuk mendapatkan panggilan pada saat-saat akhir dengan Argentina berikutan prestasi mengagumkannya untuk Manchester United dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Tetapi pemain berusia 18 tahun itu telah terlepas tempat di Qatar apabila ketua jurulatih Argentina, Lionel Scaloni memilih untuk menggantikan Gonzalez dengan pemain sayap Atletico Madrid, Angel Correa, manakala Joaquin Correa telah digantikan oleh pemain tengah Atlanta United Thiago Almada.

Keputusan itu nampaknya tidak sesuai dengan Garnacho, yang menyukai kiriman di Twitter daripada pengguna yang berkata dia diabaikan kerana dia orang Sepanyol.

Garnacho dilahirkan di Madrid dan layak bermain untuk Sepanyol dan Argentina. Pemain sayap itu telah mewakili kedua-dua negara di peringkat remaja tetapi masih menunggu penampilan senior pertamanya.

Garnacho yang paling hampir mencapai cap antarabangsa senior pertamanya ialah bersama Argentina pada Mac ketika dia dipanggil untuk kelayakan Piala Dunia menentang Venezuela dan Ecuador, bagaimanapun, dia tidak membuat penampilan.

Garnacho masih mempunyai peluang untuk menukar kesetiaan dan kini boleh memilih untuk bermain untuk Sepanyol selepas disisihkan oleh Argentina.

Sepanyol memulakan kempen Piala Dunia menentang Costa Rica Rabu depan, manakala mereka juga akan menentang Jerman dan Jepun dalam Kumpulan E.

Argentina pula berada dalam Kumpulan C bersama Arab Saudi, Mexico dan Poland.

Share Post:

Related Posts