by Azhan Mohi in
Premier League

William Gallas menjangkakan Harry Maguire tidak akan berjaya di Manchester United dan telah mengecam kemasukannya dalam skuad Piala Dunia England.

Maguire disenaraikan dalam skuad 26 pemain England untuk Qatar walaupun kehilangan tempat dalam pasukan United di bawah pengurus baharu Erik ten Hag.

Pemain berusia 29 tahun itu, sering disokong oleh Gareth Southgate, boleh memulakan perlawanan pembukaan Isnin menentang Iran dengan tiga pemain belakang.

Tetapi bekas pemain pertahanan Liga Inggeris, Gallas telah menyelar kemasukan Maguire dan berkata bekas pemain pertahanan Chelsea dan bintang AC Milan, Fikayo Tomori sepatutnya berada di dalam pesawat.

“Manchester United telah memberikan begitu banyak peluang, tetapi dia tidak mempunyai kualiti,” Gallas memberitahu Genting Casino.

“Semua orang mentertawakannya apabila dia bermain, mengapa Gareth Southgate memilihnya? Jika dia berada dalam skuad England, maka dia harus memperoleh hak dengan bermain dengan baik untuk kelabnya.

“Pemain berhak dinilai berdasarkan persembahan mereka, dan Maguire – apabila dia telah bermain – adalah buruk. Jika dia tidak bermain dengan baik, mengapa dia dipanggil untuk pertandingan besar seperti Piala Dunia?

“Bagi saya, ini adalah bantuan daripada pengurus dan itu tidak adil kepada pemain lain seperti Fikayo Tomori. Mungkin saya terlalu keras, tetapi saya pasti ramai orang berfikir perkara yang sama – ia tidak adil.

“Apabila anda dipilih untuk negara anda, anda perlu beraksi dengan baik dan dia tidak bermain. Saya tidak fikir Gareth Southgate sepatutnya memanggilnya.”

Bekas bintang Chelsea, Arsenal dan Tottenham itu menambah: “Saya sangat terkejut bahawa Tomori tidak berada dalam skuad. Ia tidak masuk akal. Seseorang perlu menjelaskan kepada saya mengapa dia tidak berada dalam skuad.

“Dia berada dalam kesebelasan utama untuk AC MIlan, dia bermain setiap minggu. Dia bermain setiap perlawanan dalam Liga Juara-Juara. Harry Maguire sudah lama tidak bermain. Ia tidak masuk akal.

“Dia akan kecewa kerana dia akan melihat bahawa Maguire tidak bermain dan telah dipilih di hadapannya. Ia bukan seperti dia bermain untuk pasukan kecil.

“Tomori bermain dengan cemerlang untuk AC Milan di peringkat teratas dan dia tidak berada di sana? Southgate tidak menghubungi anda? Saya memberitahu anda, Tomori akan berasa sedih pada masa ini.

“Bagi saya, Gareth Southgate memilih Harry Maguire tidak lebih daripada bantuan. Ia adalah satu nikmat! Saya minta maaf untuk bercakap seperti ini, tetapi itu adalah bantuan.”

Share Post:

Related Posts