by Azhan Mohi in
Premier League

Cody Gakpo telah mendedahkan pengaruh Virgil van Dijk adalah kunci kepada keputusannya untuk menyertai Liverpool.

Pemain antarabangsa Belanda itu secara rasmi akan menjadi pemain Liverpool pada 1 Januari selepas The Reds mengesahkan perjanjian, tertakluk kepada permit kerja, pada petang Rabu.

Manchester United juga berminat dengan khidmat pemain Belanda itu dengan Erik ten Hag membincangkan perpindahan ke Old Trafford bersamanya semasa jendela perpindahan musim panas.

Liverpool bagaimanapun mencipta kejutan untuk memeterai perjanjian mendahului saingan mereka, yang berkemungkinan terhad kepada peminjaman pada Januari, dengan Gakpo menandatangani kontrak sehingga 2028 di Anfield.

Gakpo membintangi Belanda pada Piala Dunia di Qatar, menjaringkan tiga gol bermain bersama rakan sepasukan barunya di Liverpool, van Dijk.

Dan bercakap buat kali pertama sejak perpindahannya ke Merseyside disahkan, pemain Belanda itu mendedahkan perbualan dengan pemain tengah memainkan peranan utama dalam keputusannya untuk menyertai pasukan Jurgen Klopp.

“Pada masa ini saya memanggil [masuk] dengan jurulatih, dia datang ke pejabat jurulatih dan kemudian dia melihat saya dan kami berbual sedikit,” Gakpo memberitahu laman web rasmi Liverpool.

“Kami banyak bercakap melalui telefon [pada] hari-hari terakhir.

“Apa yang dia katakan kepada saya ialah ini adalah langkah yang tepat untuk saya lakukan dan untuk saya berkembang dan menjadi pemain yang lebih baik,

“Kelab itu adalah kelab yang sangat besar dan hebat tetapi juga seperti keluarga sebenar – saya fikir itu juga sangat penting bagi saya kerana saya seorang lelaki keluarga. Dia berkata hanya perkara yang baik.

“Saya juga gembira kerana dia ada di sini, jadi dia boleh membantu saya dengan beberapa perkara. Saya sangat bersyukur berada di sini.”

Gakpo telah diberikan jersi nombor 18 di Liverpool, sebelum ini dipakai oleh Takumi Minamino, Dirk Kuyt, Alberto Moreno, John Arne Riise dan Antonio Nunez dalam era Premier League.

“Saya berasa sangat baik, saya sangat teruja untuk berada di sini. Saya tidak sabar untuk memulakan latihan dan mula bermain untuk kelab yang menakjubkan ini,” kata Gakpo.

“Saya fikir ini adalah kelab yang hebat untuk saya masuk dan cuba menunjukkan apa yang saya boleh [buat] dan cuba membantu pasukan mencapai lebih banyak detik indah yang telah mereka lakukan pada tahun-tahun lalu.

“Saya rasa bagi saya secara peribadi ia juga bagus untuk berkembang di sini dan terdapat banyak pemain hebat di sini [yang] saya boleh belajar banyak perkara daripadanya.”

Share Post:

Related Posts