by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain baharu Arsenal, Gabriel Jesus telah mendedahkan peranan penting yang dimainkan Edu dalam meyakinkannya untuk menolak Chelsea demi bersama The Gunners.

Pemain Brazil itu menyertai Arsenal dalam perjanjian £45 juta awal bulan ini, menggantikan Alexandre Lacazette sebagai penyerang pilihan utama kelab itu.

Jesus bekerja dengan Mikel Arteta semasa pengurus Sepanyol itu menjadi pembantu Pep Guardiola di Manchester City dan ia dirasakan sebagai sebahagian penting daripada keputusan penyerang itu untuk berpindah ke utara London.

Kegagalan Arsenal untuk melayakkan diri ke Liga Juara-Juara mengancam peluang kelab, terutamanya apabila Tottenham dan Chelsea kedua-duanya boleh menawarkan peluang kepada Jesus untuk bermain dalam pertandingan elit Eropah.

Tetapi Jesus telah mendedahkan bahawa perbualan dengan Edu – bukan Arteta – yang membantu meyakinkannya untuk berpindah ke Gunners.

“Pertama sekali apabila Edu datang bercakap dengan saya dan bertanya khabar saya, bagaimana perasaan saya sebagai seorang individu dan kemudian sebagai pemain bola sepak, apa yang saya mahukan pada masa hadapan,” kata Jesus.

“Perbualan antara saya dan Edu sangat mengagumkan kerana saya sangat gembira dengan projek kelab dan terus sahaja saya berkata ‘ya’ saya rasa cara saya adalah di London.”

Keputusan Jesus untuk menyertai The Gunners adalah sesuatu yang mengejutkan memandangkan bekalan piala yang sentiasa dinikmatinya selama lima tahun di Manchester City.

Pemain Brazil itu, bagaimanapun, tidak pernah menjadi pilihan pertama dan Arsenal menawarkan dia peluang untuk menjadi begitu.

Tetapi Jesus berkata keputusannya untuk menyertai kelab itu bukan kerana dia mahu menjadi ‘superstar’.

“Saya tidak mahu menjadi orang utama di sini, saya tidak mahu menjadi superstar,” kata Jesus.

“Saya mahu bermain dan menikmati bola sepak, itulah yang saya suka lakukan. Saya datang untuk membantu mereka itu. Mereka juga pemain yang luar biasa. Ia adalah kelab yang semua orang mahu menang bersama.”

Share Post:

Related Posts