by Azhan Mohi in
Premier League

Presiden FIFA Gianni Infantino telah mendedahkan bahawa badan induk bola sepak akan meminta setiap negara di dunia menamakan salah satu stadium bola sepak mereka dengan nama Pele selepas kematiannya.

Ikon Brazil itu, yang merupakan satu-satunya pemain yang memenangi Piala Dunia sebanyak tiga kali, meninggal dunia pada 29 Disember pada usia 82 tahun selepas bertarung dengan kanser.

Peringatan 24 jam diadakan untuk Pele sepanjang hari Isnin dan Selasa di stadium Vila Belmiro, rumah Santos – tempat dia menghabiskan sebahagian besar kerjayanya yang cemerlang.

Infantino kini berada di Brazil untuk memberi penghormatan kepada Pele dan memberitahu wartawan bahawa FIFA mahu semua negara anggotanya menamakan – atau, sememangnya, menamakan semula – salah satu stadium mereka sempena legenda bola sepak itu.

“Pele meninggalkan legasi yang luar biasa untuk bola sepak, warisan yang unik,” katanya kepada pemberita ketika dia masuk ke dalam stadium Vila Belmiro.

“Pele mempunyai, saya fikir, anugerah tuhan – hadiah yang sangat sedikit orang di bumi miliki – dan ia adalah hadiah untuk menyentuh hati dan emosi orang.

“Hakikat bahawa begitu ramai orang di seluruh dunia, berjuta, berbilion malah, seperti saya yang tidak pernah melihat Pele bermain, ingat dia. Sudah tentu, saya mempunyai penghormatan dan nasib untuk bertemu dengannya secara peribadi juga.

“Tetapi saya tidak melihat dia bermain, bapa saya melihat dia bermain dan dia akan bercakap dengan saya tentang dia. Saya rasa legasi yang dia tinggalkan untuk apa yang dia lakukan di atas padang [adalah besar].

“Dia adalah orang pertama dalam melakukan begitu banyak perkara yang 99% pemain hanya boleh impikan dan 1% lagi hanya boleh melakukan salah satu perkara yang dia lakukan. Dan dia adalah orang pertama yang melakukan semua perkara ini.

“Jadi ini akan kekal dalam hati kita selama-lamanya. Dan kita perlu memastikan bahawa kita dan dunia bola sepak juga mengingati Pele selama-lamanya.

“Dan atas sebab ini sudah tentu kami memberi penghormatan kepadanya dengan berada di sini. Kami memberi penghormatan kepadanya dengan meminta semua persekutuan sekarang untuk berdiam diri seminit dan penghormatan kepada Pele.

“Tetapi kami juga akan meminta setiap negara di dunia menamakan salah satu stadium bola sepak mereka dengan nama Pele.

“Dalam 50 tahun atau 100 tahun dari sekarang, apabila kanak-kanak bertanya, “Siapa Pele?”.

Mereka perlu mengingatinya di seluruh dunia di tempat di mana anda menjaringkan gol, di mana anda merasakan emosi, di stadium, di padang bola sepak, di mana kanak-kanak – lelaki dan perempuan – boleh bermain. Kami perlu memastikan perkara ini.”

Share Post:

Related Posts