by klasikko in
Piala Dunia

FIFA nampaknya telah melanggar peraturan mereka sendiri dengan membenarkan negara hos, Qatar memakaikan Lionel Messi dengan jubah Arab sebelum penyampaian trofi Piala Dunia.

Bintang kesayangan Argentina itu memenangi Piala Dunia pertamanya setelah memainkan peranan besar dalam kemenangan trofi ketiga mereka selepas mengatasi juara bertahan, Perancis menerusi sepakan penalti.

Kini dia bersedia untuk meraikan trofi terbesar dalam kariernya di Buenos Aires pada hari terdekat.

Bagaimanapun, sesetengah pihak merasakan ada peristiwa kontroversi apabila Messi disarungkan dengan jubah tradisional sebelum menjulang trofi dan ia menutup jersi biru dan putih.

Sebelum detik kemahkotaan, kapten Argentina itu disambut oleh presiden FIFA, Gianni Infantino dan Emir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani yang memakaikannya dengan jubah tradisional Arab yang dikenali sebagai bisht.

Menurut Daily Mail, pakaian itu secara tradisinya dipakai pada majlis-majlis besar seperti perkahwinan dan acara lain serta menandakan penghormatan dan prestij, tetapi adakah ia sah?

Bekas pemain Tottenham, Ramon Vega merujuk kepada sebahagian buku peraturan FIFA yang jelas menyatakan ‘pakaian perayaan’ hanya boleh dipakai selepas beberapa formaliti telah dijalankan.

Peraturan 27.2 menyatakan: ‘Dalam pertandingan akhir FIFA, pakaian perayaan hanya boleh dipakai di padang permainan selepas aktiviti rasmi FIFA.

Ia berikut telah berlaku (di mana pasukan mesti memakai baju yang mereka pakai semasa perlawanan berkenaan) termasuklah penyampaian trofi.”

Oleh itu, nampaknya FIFA melanggar peraturan mereka sendiri dengan membenarkan Qatar menyarungkan jubah kepada Messi.

Share Post:

Related Posts