by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand telah mendedahkan bahawa Gabriel Magalhaes menghantar mesej kepadanya selepas dia mengkritik persembahan bintang Arsenal itu musim lalu.

Legenda Manchester United itu telah mengkritik bek tengah itu beberapa kali pada masa lalu kerana kadang-kadang membuat keputusan ‘terburu-buru’ yang telah, atau hampir memberikan kehilangan mata berharga pasukannya.

Ini termasuk pada bulan April, apabila Gabriel memberikan penalti dalam keputusan seri 2-2 di West Ham yang menggagalkan cabaran kejuaraan Arsenal, dengan Ferdinand berkata: “Saya telah mengatakan ini tentang Gabriel beberapa kali. Dia terburu-buru, dia membuat keputusan gila dan teruk.

“Sebagai pemain pertahanan anda perlu bertenang. Tidak perlu dia melakukan apa yang dia lakukan. Ia adalah deras darah, dia perlu menghapuskan itu, keluarkan itu daripada permainannya dengan cepat.

“Sebagai pengurus anda tidak mahu melihatnya. Kerana jenis perkara itu merosakkan kepala terlalu banyak kali, ia mula menjadi sebahagian daripada solekan mereka, dan anda akan berkata, “sabar, bolehkah saya bergantung pada pemain ini?”

Empat bulan kemudian, nampaknya Mikel Arteta mempunyai keraguan itu, dengan Gabriel gagal memulakan tiga perlawanan pembukaan Liga musim ini, dan walaupun terdapat khabar angin mengenai perpindahan, dia mungkin kekal di Emirates kerana kecederaan kepada Jurrien Timber.

Ramai yang terkejut melihat Arteta menggugurkan pemain Brazil itu dan semasa membincangkan perkara itu di LIMA podcast, Ferdinand mendedahkan bahawa pemain berusia 25 tahun itu menghubunginya musim lalu berhubung komennya.

“Saya berkata begitu tahun lalu,” kata bekas pemain pertahanan itu apabila ditanya sama ada Gabriel digugurkan adalah disebabkan kesilapan lalunya. “Dan dia tidak menyukainya. Dia DM saya. Dalam DM.

“Ini adalah perkara yang besar, bagi saya, dengan pemain hari ini, mereka tidak boleh menerima kritikan. Pemain hari ini, bukan semuanya, saya mempunyai beberapa pemain yang datang melalui ejen mereka.

“Saya telah berkata, “tidakkah anda meminta ejen anda bercakap dengan saya. Anda minta pemain anda datang dan berbual dengan saya dan saya akan berbual dengannya, tiada masalah””

“Ya, dia [Gabriel] datang terus kepada saya, yang saya hormati. Tetapi, pada masa yang sama, saya rasa dia tidak nampak apa yang saya katakan.”

Setelah melepaskan dua gol mudah dalam keputusan seri yang mengecewakan menentang Fulham Sabtu lalu, Arteta mungkin berfikir untuk mengembalikan semula Gabriel ke dalam kesebelasan utamanya untuk perlawanan Ahad ini menentang Manchester United.

Share Post:

Related Posts