by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand telah mendedahkan bagaimana Ruud van Nistelrooy pernah menerima nasihat keras dari Sir Alex Ferguson berikutan kekalahan kepada seteru utama, Manchester City.

Bekas pertahanan Manchester United itu telah membincangkan pengalamannya dalam pertemuan Manchester dengan derby pertamanya tidak berjalan seperti dirancang.

Setelah menandatangani kontrak dengan Red Devils pada 2002, pengalaman pertama Ferdinand dalam derby Manchester beberapa bulan kemudian berakhir dengan kekalahan apabila Shaun Goater menjaringkan dua gol dalam kemenangan 3-1 untuk City di Maine Road dengan Ole Gunnar Solskjaer menjaringkan gol tunggal untuk pasukan pelawat.

Van Nistelrooy adalah gandingan pemain Norway itu di hadapan tetapi menyalakan api yang marak dan hampir meningkatkan kemarahan Ferguson apabila kembali ke bilik persalinan.

Ferdinand mengimbau dia belajar secara langsung tentang magnitud derby itu apabila Ferguson memarahi pemain Belanda itu kerana bertukar baju dengan pemain City.

“Kami tewas 3-1 di Maine Road dengan Shaun Goater menjaringkan dua gol,” katanya di saluran YouTubenya.

“Itu adalah derby pertama yang saya beraksi dan saat saya menyedari betapa besarnya ia di bilik persalinan selepas itu.

“Kami masuk dan pengurus menutup pintu. Keadaan sunyi dan kemudian tiba-tiba sahaja dia meletus.

“Ruud van Nistelrooy, yang merupakan Tuhan ketika itu, masuk dengan baju City di tangannya dan saya masih ingat Sir Alex Ferguson hanya memarahinya.

“Dia memusnahkannya dengan berkata “jika saya melihat mana-mana daripada anda berjalan dengan baju City sekali lagi anda tidak akan bermain untuk kelab ini.”

“Begitulah dia, dia hanya marah. Ketika itulah saya duduk di sana dan berfikir “ini adalah permainan yang besar, bukan.”

“Saya tidak sedar sebelum perlawanan itu dan sejak itu, sama ada anda menang lebih atau kurang, saya tahu minggu yang membawa kepada derby adalah ‘all or nothing’.”

Share Post:

Related Posts