by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand berkata ia akan menjadi ‘sukar diterima’ jika Phil Foden memenangi Liga bersama Manchester City sekali lagi musim ini.

Jika City menumbangkan kejuaraan menyaingi Arsenal musim ini, Foden akan memenangi kejuaraan liga kelimanya pada usia hanya 23 tahun.

Foden kini berusia 22 tahun tetapi berusia 23 tahun pada hari terakhir musim Liga pada 28 Mei apabila City bertandang untuk menentang Brentford.

Skuad kendalian Pep Guardiola kini satu mata di depan Arsenal di tangga kedua dan berbaki lima perlawanan liga utama, dengan satu perlawanan dalam tangan ke atas Gunners.

Pemain antarabangsa England, Foden telah mencatatkan 10 gol dan lima bantuan dalam 27 perlawanan Liga musim ini.

Foden datang melalui akademi City, menjaringkan 59 gol dan membuat 40 bantuan dalam 209 perlawanan secara keseluruhan sejak membuat penampilan sulung untuk kelab Manchester itu.

Legenda Manchester United, Ferdinand telah meramalkan Foden untuk menyertai ‘Hall of Fame’ Premier League apabila dia bersara, dimana bekas pemain pertahanan itu baru sahaja dilantik ke dalam dewan tersebut.

Ditanya tentang pemain semasa yang boleh menyertainya dalam ‘Hall of Fame’, Ferdinand berkata di saluran YouTubenya: “Kevin De Bruyne ialah nama pertama yang disebut oleh semua orang.

“Arsene Wenger menyebutnya malam tadi apabila dia ditanya [mengenai pemain semasa menyertai Hall of Fame] dan saya bersetuju.

“Saya rasa Mohamed Salah akan berakhir di sana. Erling Haaland… Dia boleh pergi ke sana selepas hanya satu musim! Haaland boleh melompat ke sana sekarang dan selesa.

“Siapa pemain muda saya fikir siapa yang akan berakhir di sana? Phil Foden.

“Tahukah anda bahawa Foden, berpotensi pada penghujung musim ini, jika Man City memenangi Liga… dia akan memiliki lima kejuaraan.

“Dia berumur 23 tahun! Ia tidak masuk akal, sangat tidak masuk akal.”

Share Post:

Related Posts