by klasikko in
Piala Dunia

Seorang peminat Arab Saudi yang menjadi viral kerana bertanya ‘Di mana Messi?’ pada awal Piala Dunia 2022 kini telah dikesan.

Dia dikatakan menyokong di belakang pasukan Argentina.

Peminat terbabit melakukan temu bual lucu di luar Stadium Lusail di Qatar selepas Arab Saudi meraih kemenangan mengejut 2-1 ke atas Argentina pada hari ketiga kejohanan.

Ia adalah salah satu kekecewaan terbesar dalam sejarah Piala Dunia dan menyebabkan ramai yang percaya bahawa Argentina bukan lagi pesaing yang serius.

Walaupun Lionel Messi menjaringkan gol dari sepakan penalti, kegagalannya menghalang Argentina daripada kekalahan memalukan membawa kepada ejekan daripada penyokong lawan.

Penyokong Saudi itu mengganggu siaran langsung seorang wartawan dengan bertanya kepadanya: “Maaf, di mana Messi?”

Dia kemudian memeriksa poket wartawan untuk mencari di manakah pemenang Ballon d’Or tujuh kali itu.

Selang 3 minggu berlalu, lelaki yang sama mengadakan ditemu bual tetapi kali ini dia memakai jersi biru dan putih melambangkan negara Argentina.

Dia berkata: “Di mana Messi? Saya adalah lelaki Saudi yang menjadikan ini ikonik dalam Piala Dunia, tetapi hari ini saya menyokong Argentina.”

Dia kemudian menambah: “Saya berjanji kepada rakan-rakan saya dari Argentina bahawa jika mereka mara ke peringkat akhir saya akan menyokong kamu.”

Peminat tersebut menamatkan wawancara dengan menjerit: “Vamos, Argentina! Tetapi… Di mana Messi? Dari Arab Saudi.”

Kita tidak boleh menyalahkannya kerana bertukar pasukan selepas menyaksikan Messi memberi inspirasi kepada La Albiceleste untuk layak ke final Piala Dunia 2022.

Messi boleh dikatakan pemain yang menonjol dalam kejohanan itu dan mempunyai peluang yang sangat baik untuk memenangi kedua-dua anugerah Kasut Emas dan Bola Emas jika Argentina menang pada hari Ahad.

Satu lagi penghalang pasukan Amerika Selatan itu adalah Perancis iaitu penyandang juara dunia yang menewaskan Maghribi pada separuh akhir.

Ramai peminat bola sepak berharap Messi mampu mencapai cita-cita sepanjang hayatnya untuk menjulang trofi Piala Dunia bersama Argentina.

Jika itu berlaku, Ahad akan menjadi salah satu hari paling penting dalam sejarah bola sepak.

Share Post:

Related Posts