by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Fabio Capello percaya Jordan Pickford melakukan ‘kesilapan besar’ dengan hantarannya dalam kekalahan Piala Dunia untuk England kepada Perancis pada hari Sabtu.

Pasukan Gareth Southgate tersingkir daripada kejohanan berikutan kekalahan 2-1 kepada juara dunia itu pada suku akhir.

Aurelien Tchouameni memberikan Perancis pendahuluan pada separuh masa pertama, manakala Harry Kane menyamakan kedudukan England dari sepakan penalti pada minit ke-54. Olivier Giroud kemudian memulihkan kelebihan Perancis sebelum Kane terlepas satu lagi peluang untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-84 ketika dia melakukan penalti kedua melambung di atas palang.

Apabila diminta memberikan keputusannya mengenai penyingkiran Piala Dunia England, Capello merasakan kecenderungan Pickford untuk bermain bola tinggi dari belakang menghalang prestasi pasukannya menentang Perancis, yang kini menentang Maghribi pada separuh akhir pada hari Rabu.

“Kesilapan besar yang mereka lakukan ialah penjaga gol,” Capello, yang menguruskan England selama empat tahun antara 2008 dan 2012, memberitahu Sky Sports.

“Bukan kerana gol pertama itu satu kesilapan tetapi selepas dia memiliki bola dia selalu bermain bola tinggi[long ball].

”Ia adalah mungkin untuk bermain bola [pendek]. Idea saya tentang bola sepak, apabila anda bermain anda perlu bermain. Jika mustahil atau rakan sepasukan anda tidak berada dalam kedudukan yang baik, maka anda akan bermain bola tinggi. Dia selalu bermain bola tinggi.

“Ia adalah kesilapan yang sama yang dia lakukan ketika mereka menentang Itali dalam perlawanan akhir EURO di Wembley.

“Selepas mereka menang, England mula bermain bola tinggi, bukan bermain keluar dari penjaga gol. Saya tidak faham mengapa.”

Capello juga percaya Kane tidak sepatutnya mengambil penalti kedua yang akan menarik kedudukan England.

“Satu lagi perkara yang sangat penting, dalam karier saya, saya mengambil penalti dan saya terlepas selepas 11 penalti kerana penjaga gol lawan adalah orang yang bermain dengan saya [dalam pasukan yang sama] selama dua tahun sebelum ini,” kata Capello.

“Ia adalah sama selepas Kane menjaringkan penalti pertama, yang kedua adalah sedikit lebih sukar. Ini bagi saya adalah masalah.

“Saya rasa mereka perlu memilih pemain lain.”

Share Post:

Related Posts