by klasikko in
Premier League

FA England tidak akan mengambil sebarang tindakan tatatertib selepas Jordan Henderson terlibat dalam perbalahan dengan Gabriel Magalhaes semasa kunjungan Liverpool ke Arsenal awal bulan ini.

Kedua-dua mereka berbalas kata-kata hangat selepas Gunners dihadiahkan sepakan penalti dalam pertembungan Premier League sebelum disempurnakan oleh Bukayo Saka untuk mengecewakan The Reds.

Gabriel dipercayai tersinggung dengan sesuatu yang dikatakan Henderson, sambil Granit Xhaka turut masuk campur dengan pertelingkahan yang tidak sepatutnya melibatkan beberapa pemain untuk kedua-dua pasukan.

Selepas itu, aduan dibuat kepada pengadil Michael Oliver yang kemudiannya berbincang dengan pengurus Liverpool, Jurgen Klopp dan Mikel Arteta di tepi padang sebelum meneruskan permainan.

FA terpaksa menyiasat dakwaan itu selepas Oliver memasukkan insiden itu dalam laporan perlawanannya, dengan enam pemain lagi kemudiannya diminta menyertai dua pihak utama untuk memberikan kenyataan.

Rakaman televisyen telah dilihat dengan pihak berkuasa memanggil pakar linguistik untuk menilai rakaman tersebut.

Bagaimanapun, tiada saksi yang mendengar komen yang didakwa itu, FA telah memutuskan mereka tidak akan mengeluarkan sebarang pertuduhan.

FA England telah mengeluarkan kenyataan yang berbunyi: “Berikutan siasatan terhadap dakwaan yang diterima FA dalam perlawanan EPL antara Arsenal FC dan Liverpool FC pada Ahad 9 Oktober 2022.

“FA boleh mengesahkan bahawa ia tidak akan mengambil sebarang tindakan tatatertib.

“FA menerima aduan mengenai insiden membabitkan dua pemain dalam perlawanan ini. Hasil aduan itu, FA menjalankan siasatan penuh dan teliti.

“Siasatan termasuk mengambil keterangan saksi daripada pengadu dan tertuduh, bersama-sama dengan enam pemain tambahan yang berada dalam jarak dekat dengan kejadian yang didakwa.

“FA menyemak pelbagai sudut rakaman video dan mendapatkan bukti pakar linguistik bebas. Tiada seorang pun daripada saksi yang mendengar dakwaan itu

“Manakala pemain yang dituduh dengan keras menafikan dakwaan itu sepanjang masa.

“Walaupun FA sepenuhnya berpuas hati bahawa dakwaan itu dibuat dengan niat baik, ia juga berpuas hati bahawa tiada kes untuk dijawab.

“FA terus memandang serius semua dakwaan yang diterima dan akan menggalakkan sesiapa sahaja yang percaya bahawa mereka telah menjadi subjek atau saksi penyalahgunaan untuk melaporkan perkara ini melalui saluran yang sesuai.

“FA menerima beberapa aduan dalam mana-mana satu musim dan menyiasat dengan teliti setiap satu yang diterima. Selepas pertimbangan semua bukti yang diterima, tidak semua kes akan menyebabkan pertuduhan dikeluarkan.”

Share Post:

Related Posts