by Azhan Mohi in
Premier League

Arsenal telah didakwa melakukan salah laku oleh FA England berikutan keputusan seri menentang Newcastle pada Selasa.

The Gunners hilang rekod 100% kemenangan di tempat sendiri selepas kebuntuan tanpa jaringan yang memuncak pada peringkat penutup selepas pasukan Mikel Arteta dinafikan penalti minit ke-95.

Pengadil Andy Madley dan penilai VAR Jacob Murphy secara tidak sengaja menyalahkan bola hantaran lintang Granit Xhaka terkena tangan yang mencetuskan tindak balas berang daripada Arteta.

Pengurus Sepanyol itu sudah berasa gusar dengan keputusan Madley untuk menambah hanya lima minit tambahan walaupun beberapa siri melengahkan masa untuk pertukaran dan didakwa membuang masa daripada penjaga gol Newcastle, Nick Pope.

Madley berhadapan dengan beberapa pemain Arsenal selepas dia memilih untuk tidak menunjuk titik penalti dan protes diteruskan selepas wisel penamat yang telah membawa kepada bantahan FA.

Satu kenyataan berbunyi: “Arsenal FC telah didakwa melanggar peraturan FA E20.1 berikutan perlawanan Liga menentang Newcastle United FC pada hari Selasa, 3 Januari 2023.

“Arsenal FC didakwa gagal memastikan pemain mereka berjalan dengan teratur pada minit ke-95, dan kelab mempunyai masa sehingga Selasa, 10 Januari 2023 untuk bertindak balas.”

Arteta telah dikritik hebat kerana sejarah beliau di tepi padang dan dicop sebagai badut oleh bekas penyerang Chelsea, Chris Sutton, manakala yang lain menyalahkan dua mata yang tercicir atas kelancangannya.

Howe, sementara itu, telah membalas tuduhan bahawa pihaknya bersalah kerana membuang masa dan menegaskan pasukannya tidak berada dalam perniagaan untuk memenangi sebarang pertandingan populariti kerana mereka meneruskan perjuangan empat teratas.

Dia berkata: “Kami di sini bukan untuk menjadi popular dan untuk mendapatkan pasukan lain menyukai kami. Kami di sini untuk bersaing dan bersaing, kami perlu memberikan segala-galanya untuk mencuba dan mendapatkan keputusan yang positif.

‘/”Saya tidak ada masalah mengatakan itu. Itulah tugas kami dan itulah yang kami akan cuba dan terus lakukan.’/”

Laporan telah berkata bola berada dalam permainan hanya pada 51 minit dan 23 saat daripada 90, satu statistik yang telah digunakan oleh bekas naib pengerusi Gunners, David Dein untuk menyokong gesaannya agar catatan masa diambil dari tangan pengadil.

Bagaimanapun, Howe berkata: “Bergantung pada bagaimana permainan berjalan dan di mana momentum dalam permainan, anda perlu bijak dan bijak dan mencari jalan untuk mendapatkan keputusan yang positif untuk pasukan anda, dan pastinya saya fikir ia benar-benar aspek baik permainan kami tahun ini.

“Tetapi di sisi lain, saya fikir kami telah sangat proaktif dan cuba mengekalkan bola dalam sebahagian besar permainan kami.”

Share Post:

Related Posts