by Azhan Mohi in
Premier League

Bruno Fernandes sepatutnya menjalani hukuman larangan lima perlawanan kerana menolak pembantu pengadil semasa kekalahan 7-0 Manchester United kepada Liverpool pada Ahad, menurut Ref Support UK.

Pemain antarabangsa Portugal itu, yang merupakan kapten United semasa ketiadaan Harry Maguire, tersepit dengan Trent Alexander-Arnold sebelum menolak penolong pengadil Adam Nunn di belakang pada peringkat akhir permainan di Anfield.

Difahamkan Persatuan Bola Sepak tidak akan mengambil tindakan terhadap Fernandes kerana insiden itu dikesan oleh pengadil Andy Madley.

Tetapi Ref Support UK, yang didedikasikan untuk latihan bebas, sokongan dan pembangunan pengadil, percaya pemain tengah itu harus dihukum atas tindakannya.

“Saya fikir dia perlu melihat sekurang-kurangnya larangan lima perlawanan,” Martin Cassidy, ketua eksekutif Ref Support UK, memberitahu PA.

“Untuk berhubung dengan pegawai perlawanan adalah satu kesalahan yang serius dan harus diperlakukan sedemikian. Saya fikir itu sangat sesuai. Pasti ada mesej yang kuat di sini bahawa kelakuan seperti ini tidak boleh diterima pada mana-mana peringkat sama sekali, dan saya harap Persatuan Bola Sepak menjelaskannya.

“Saya rasa mesej di sini yang perlu FA hantarkan ialah mesej yang meneruskan kerja baik yang mereka lakukan pada masa ini dalam melindungi pegawai perlawanan, dengan percubaan kamera badan.

“Fernandes bagi saya adalah tipikal apa yang nampaknya berlaku dalam permainan, tingkah laku hak ini, anda hanya boleh melakukan apa yang anda mahu.

“Kedudukan beliau sebagai kapten saya fikir tidak boleh dipertahankan dengan kelakuannya, dan saya fikir jika dia fikir adalah wajar untuk kapten kelab tersohor seperti Manchester United untuk berkelakuan sedemikian, maka permainan berada dalam keadaan yang mengerikan.”

Share Post:

Related Posts