by Azhan Mohi in
Premier League

Patrice Evra telah menggesa Donny van de Beek meninggalkan Manchester United dan ‘pergi ke suatu tempat yang dia rasa disayangi’.

Pemain antarabangsa Belanda Van de Beek bergelut di Old Trafford berikutan perpindahan £40 juta dari Ajax pada musim panas 2020.

Van de Beek telah menghabiskan lima tahun produktif dalam pasukan utama Ajax, membuat 175 penampilan untuk kelab Belanda itu dan membantu mereka memenangi Eredivisie dan mara ke separuh akhir Liga Juara-Juara.

Tetapi pemain berusia 25 tahun itu hampir tidak beraksi untuk Red Devils dan telah dipinjamkan kepada pesaing Liga, Everton pada separuh masa kedua musim lalu.

Van de Beek membuat permulaan Liga pertamanya musim ini pada hari Ahad menentang Aston Villa tetapi dikritik secara meluas kerana prestasinya ketika United mengalami kekalahan mengejut 3-1.

Evra percaya Van de Beek adalah ‘pemain yang sangat bagus’ tetapi tidak dapat melihatnya berkembang pesat di Old Trafford dan oleh itu percaya dia harus mengurangkan kerugiannya dan meninggalkan Manchester United.

“Apabila kami membeli Donny van de Beek, saya adalah orang pertama yang bertanya mengapa kami membeli pemain tengah lain sedangkan kami tidak memerlukannya,” Evra memberitahu Betfair.

“Kami memerlukan pemain pertahanan pada masa itu. Semua orang menyerang saya mengatakan saya benci van de Beek. Saya tidak mempunyai apa-apa terhadap dia. Saya melihatnya selepas perlawanan Tottenham bersama keluarganya dan saya menyukainya.

“Saya masih ingat awal-awal ketika dia mula-mula ditandatangani, saya mendengar orang membandingkannya dengan Paul Pogba. Ayuh, kawan-kawan, jujurlah, dia baru sahaja datang ke Premier League.

“Nasihat saya kepadanya ialah dia perlu pergi ke suatu tempat di mana dia rasa disayangi. Masalah di England, bukan sahaja Manchester, ialah orang tidak menghormatinya. Dia seorang pemain yang sangat bagus.

”Dia mengingatkan saya tentang Mkhitaryan dan Sanchez, ketika mereka bergelut di United. Apabila perkara ini berlaku, anda perlu pergi. Dia kehilangan masanya.

“Dia semakin cedera, dia tidak bermain dengan cukup dan apabila dia bermain semua tekanan berada di atasnya. Saya tidak fikir dia boleh menangani tekanan dengan baik. Pergi ke tempat yang anda rasa disayangi adalah nasihat saya.

“Kita boleh bercakap tentang prestasinya, dan saya boleh katakan dia terlepas peluangnya, tetapi berapa kali dia terlepas peluangnya? Saya hanya mementingkan pemain sekarang, bukan kelab atau dia bermain di England pada ketika ini.

“Saya rasa dia datang ke Premier League terlalu awal. Kadangkala bola sepak bukan tentang bermain di peringkat tertinggi, tetapi kadangkala bola sepak adalah tentang bermain di kelab yang anda boleh beraksi dan apabila anda boleh bermain dengan kapasiti penuh anda tanpa tekanan. Itulah yang dia ada di Ajax.

“Dia perlu memikirkan tentang keluarganya dan orang yang menyayanginya kerana saya tidak fikir dia gembira dan saya tidak mahu mana-mana pemain tidak berpuas hati. Saya rasa sudah tiba masanya untuk dia pergi, kerana dia akan sengsara jika dia kekal di England.”

Share Post:

Related Posts