by Azhan Mohi in
Premier League

Patrice Evra menggesa Manchester United menarik diri daripada perlumbaan untuk mendapatkan penyerang Atletico Madrid, Joao Felix.

Manchester United, Arsenal dan Chelsea semuanya telah dikaitkan dengan perpindahan untuk Felix, yang dilaporkan terbuka untuk meninggalkan Atletico kerana hubungannya yang tegang dengan Diego Simeone.

Felix memasuki musim keempatnya di Atletico Madrid, setelah menyertai kelab Sepanyol itu dari Benfica dalam perjanjian bernilai lebih £100 juta pada 2019.

Manchester United berada dalam pasaran untuk penyerang baharu selepas melepaskan Cristiano Ronaldo semasa Piala Dunia, tetapi Evra meragui Felix akan menjadi ‘pemain yang tepat’ untuk bekas kelabnya.

“Saya suka Joao Felix dan saya suka betapa hebatnya Piala Dunia yang dia ada,” Evra memberitahu Betfair. “Saya agak terkejut bahawa perkara-perkara tidak berjaya dengan Diego Simeone di Atletico Madrid, tetapi dia seorang pemain yang hebat.

“Jika dia berpindah ke UK, dia akan menikmati bermain di Premier League dalam mana-mana pasukan. Saya tidak mahu bercakap dia sebagai sasaran untuk Manchester United kerana setiap kali kita bercakap mengenai sasaran United, mereka tidak akan pernah menandatanganinya.

“Dia pemain yang cemerlang dan jika dia tidak gembira di Atletico, Premier League akan menyambutnya dengan tangan terbuka.

“Kami perlu menggantikan 20 gol daripada Cristiano Ronaldo, jadi adalah logik bahawa kami memerlukan penyerang lain. Kami boleh bermain Martial, Garnacho dan Rashford tetapi kami memerlukan pembunuh, seseorang yang hidup untuk gol.

“Saya tidak kisah jika mereka beraksi dengan baik, saya hanya mahu mereka menjaringkan gol. Itulah sebabnya saya tidak fikir Joao Felix adalah jenis pemain yang sesuai untuk United sekarang.

“Saya tidak mahu United kelihatan cantik. Dengan pemain seperti Felix orang akan berkata betapa cantiknya kami dengan cara kami bermain, saya tidak kisah tentang itu.

“Saya mahu kami kelihatan hodoh dan mempunyai pemain seperti Filippo Inzaghi dan ada orang berkata “siapa ini dia tidak boleh menggelecek pun” tetapi pada penghujung musim dia menjaringkan lebih daripada 20 gol. Mana nak jumpa penyerang macam tu? Itulah soalannya.

“Anda tidak membawa pemain hanya untuk menggembirakan peminat atau untuk perniagaan komersial. Sekarang ini mereka perlu membawa masuk seseorang yang datang hanya untuk menjaringkan gol.”

Pendahulu Liga, Arsenal sedang mempertimbangkan untuk mendapatkan Felix, walaupun The Gunners nampaknya mengutamakan perpindahan untuk bintang Shakhtar Donetsk, Mykhailo Mudryk.

Share Post:

Related Posts