by Azhan Mohi in
Premier League

Kapten kelab Premier League telah memutuskan untuk tidak lagi berlutut sebelum setiap perlawanan, walaupun telah mengesahkan komitmen mereka untuk memerangi perkauman dan diskriminasi.

Kelab-kelab di tingkat atas mula melakukan gerak isyarat itu selepas penyambungan semula musim selepas gelombang Covid pertama yang menyokong pergerakan Black Lives Matter berikutan kematian George Floyd pada Mei 2020.

Walau bagaimanapun, beberapa pemain, seperti Wilfried Zaha dari Crystal Palace, berasa berlutut telah kehilangan sedikit kepentingannya, dengan penyerang itu berhenti melakukan gerak isyarat pada Februari 2021, sambil berkata:

“Pada masa ini tidak kira sama ada kita berlutut atau berdiri , sebahagian daripada kita masih terus menerima penderaan.”

Sebelum permulaan musim baharu Liga hujung minggu ini, ketua pasukan setiap pasukan bertemu untuk membincangkan pelbagai topik – termasuk isu ini – dan telah memutuskan ia kini hanya akan digunakan pada majlis tertentu.

Satu kenyataan bagi pihak 20 kapten menjelaskan: “Kami telah memutuskan untuk memilih detik-detik penting untuk melutut pada musim ini untuk menyerlahkan perpaduan kami menentang semua bentuk perkauman dan dengan berbuat demikian kami terus menunjukkan solidariti untuk tujuan yang sama.

“Kami tetap komited dengan teguh untuk menghapuskan prasangka perkauman, dan untuk mewujudkan masyarakat inklusif dengan rasa hormat dan peluang yang sama untuk semua.”

‘Detik-detik penting’ itu termasuk perlawanan pertama dan terakhir kempen 2022-23, dengan pemain masih berlutut sejurus sebelum sepak mula hujung minggu akan datang.

Gerak isyarat itu juga akan dilihat sebelum perlawanan Boxing Day, perlawanan akhir Piala dan hari perlawanan khusus ‘Tiada Ruang Untuk Perkauman’, dengan kapten dan pemain yang mereka wakili merasakan mesej anti-perkauman akan diperkuatkan jika ia digunakan dengan lebih berhati-hati.

Kenyataan Premier League juga mengesahkan bahawa sejumlah £238,000 akan didermakan kepada kelab remaja yang ditetapkan bagi pihak kapten selepas £119,000 dinaikkan daripada royalti lencana lengan ‘No Room For Racism’ yang dijual pada baju kelab musim lalu.

Share Post:

Related Posts