by Azhan Mohi in
UEFA Champions League

Emre Can mengecam pengadil Danny Makkelie berikutan kekalahan 2-0 Borussia Dortmund kepada Chelsea yang mengesahkan penyingkiran mereka daripada Liga Juara-Juara.

Dortmund mencatatkan kemenangan 1-0 pada perlawanan pertama di Jerman tetapi Raheem Sterling menyamakan kedudukan Chelsea secara agregat sebelum separuh masa pada perlawanan kedua di Stamford Bridge.

Chelsea dihadiahkan penalti pada separuh masa kedua yang Kai Havertz pada mulanya terlepas tetapi pengadil Belanda, Makkelie mengarahkan permainan diulang apabila Salih Ozcan menceroboh masuk ke dalam kawasan sebelum dia membersihkan bola.

Havertz menjaringkan gol kedua untuk membuat Dortmund berang, manakala Chelsea mampu mengekalkan kedudukan 2-0 untuk memastikan tempat mereka ke suku akhir Liga Juara-Juara.

Bagaimanapun, Can boleh berdepan tindakan daripada UEFA apabila dia mengecam pegawai Belanda itu semasa wawancara selepas perlawanan.

“Pengadil… ia adalah salahnya hari ini,” kata Can.

“Bagaimana anda boleh memberikan penalti kedua dalam situasi itu? Bagaimanakah ia berfungsi? Itu tidak berkesan!

“Saya tidak peduli siapa yang masuk ke sana sebelum ini.

“Dia angkuh sepanjang permainan – di situlah ia bermula. Kami tewas di sini secara tidak wajar kerana pengadil.”

Bekas pemain tengah Dortmund, Matthias Sammer, mengakui bahawa Chelsea berhak memenangi perlawanan itu tetapi menyifatkan keputusan untuk membiarkan Havertz mengambil semula penaltinya sebagai ‘skandal’.

“Chelsea sepatutnya maju. Kerana kualiti individu mereka, mereka mempunyai sedikit lagi untuk ditawarkan dan anda perlu mengakuinya,” kata Sammer.
“‘Penalti ditambah rampasan semula – itu skandal yang kukuh.

“Makkelie adalah seorang yang sangat, sangat sombong. Sebagai pengadil anda juga mempunyai karisma tertentu.”

Share Post:

Related Posts